Умна вело-каска предупреждава колите, че има колоездач на пътя (и обратното)

smart-helmet.jpg.662x0_q100_crop-scale

В някои страни си имат съкращение, което обхваща прочинада за повечето пътни произшествия – СЧНВ: („Съжалявам, човече, не те видях!“). Това е доста често срещано явление. Сега Volvo предлага едно решение по въпроса. В партньорство с Ericsson и шведската фирма за вело-каски POC те са разработили направи каска, която се свързва чрез Bluetooth със смартфона на колоездача и след това излъчва данни за неговата вашата позиция за автомобилите. Засега финкцията работо само с коли на Volvo, които имат вградена функция за телематична връзка.

Проучвайки системите за безопасност, базирани на компютърния „облак“, ние се доближаваме до елеиминирането на „слепите зони“ в полезрението на водача, особено що се касае до пространството между колите и велосипедистите, и по този начин се доближаваме до избягването на сблъсъци“, казва Клас Бендрик, вицепрезидент и главен изпълнителен директор на автомобилния производител.

На видеото по-долу виждаме как колоездачът получава сигнал чрез няколко мигащи светлини, които му подсказват, че има кола, която идва по пътя, който той се готви да пресече. Според феновете на вело-транспорта, би било чудесно, ако системата отиде и по-далеч, така че да изиска от водача на автомобила да спре, за да пропусне велосипедиста.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*