Индия ще строи „ултра-мега соларна“ централа – 750MW!

Индийският пазар на решения за слънчева енергия взе да се нажежява, ама наистина. Индийското правителство е решило да инвестира 1 милиарда щатски долара в енергия от възобновяеми източници през следващите няколко години и е определило своята цел за ВЕИ развитието до 2022 г. с целеви соларен капацитет межди 22 гигавата до 100 гигавата. Това ще бъде 50 пъти по-голям капацитет от слънчевите мощности, с които страната разполагаше в края на 2013 г., когато общият капацитет беше малко повече от 2 гигавата.

solar-PV-panel

Както и да го мерим, добавянето на по 11 гигавата слънчева енергия годишно е огромно развитие. Един от начините, по Индия планира да постигне своите цели, е разработването на нещо, което в страната наричат „ултра мега проекти за слънчева енергия.“ Един от първите такива първите е 750-мегаватовата соларна електроцентрала, планирана за Мадхя Прадеш.

Проектът току-що получи одобрение от страна на Световната банка, която ще осигури 50% заем за електроцентралата при облекчени условия. „Останалата част ще се поеме от съвместно предприятие между Centre и държавата“, обяви Мадхя Прадеш, министър на енергетиката и минното дело азедно с министъра на новата и възобновяемата енергия Раджендра Шкула.

Огромната подкрепа за слънчевата енергия от страна на сегашното индийско правителство, особено от страна на сравнително новия министър-председател Нарендра Моди, е от решаващо значение за растежа на слънчевата енергия. От друга страна и все по-ниската цена на слънчевата енергия също е съществен фактор. Както стана дума наскоро, слънчевата енергия е по-евтина от природния газ и въглищата в Индия, ОАЕ, Чили, Бразилия и САЩ. При това тези ниски цени са фиксирани за няколко десетилетия, докато електричеството от въглища и природен газ ще поскъпва постепенно в това време.

В продължение на десетилетия изглеждаше, че конкурентоспособната слънчева енергия е далечно бъдеще. Е, това вече е факт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*