Етични естествени кожи биват ръчно изработени от убитите на пътя животни

Етични“ кожени изделия – това може да изглежда като оксиморон, но е една добра новина за почитателите на естествената кожа, които обаче не поддържат зверствата в развъдниците за отглеждана на животни за кожа. Все повече дизайнери намират решението на този сложенморален казус в използването на естествена кожа от животни, които са били убити на пътя, а не специално отгледани за целта.

petite-mort-salvaged-roadkill-fur-41.jpg.662x0_q100_crop-scale

Според „Culture Change“, около 1 милион животни биват убити по по американските пътища всеки ден (или около 365 милиона животни годишно). Индустрията за произовдство на кожи, от друга страна, убива 50 милиона животни годишно. Така че това един компромис, който можем да допуснем и който дава началото на нов подход в боравенето с животински продукти. Сред тях са заведения за хранене като Wayland, както и фирми закожени изделия като Petite Mort.

Основателката на последната – Памела Пакуин е бивш консултант по устойчивост. Израснала в кравеферма, тя днес изработва на ръка луксозни кожени продукти от умрели животни, които намира по пътищата. Тя нарича това „случайни кожи“. Работи съвместно с местните пътни агенции и агенциите за контрол на животните, за да си набавя умрели по пътя животни. Това могат да бъдат лисици, бобри, мечки, миещи мечки, видри, елени, норки и други. Работи с местните препаратори за обработка на кожите, които след това се изпращат за щавене в Айдахо – едно от малкото места, които могат да се справят дребни парчета кожи.

petite-mort-salvaged-roadkill-fur-3.jpg.650x0_q85_crop-smart

Създателката на тези продукти разглежда работата си като „възкресение на убитите диви животинки, които са пострадали от преждевременна или естествена смърт“.

Косматите ръкавици, гети, маншони и шапки на Пакуин не са никак евтини, като се започне от $380 до $1000, но търсенето на уникалните модели е доста сериозно. Най-хубавото е, че процент от продажбите отива при Critical Pathways – един проект, който работи за изграждането на безопасни „подлези“ за дивите животни, така че да избегнат преминаването през автомагистрали.

В духа на своите предци – коренното население на Америка – създателката на тези кожени изделия казва, че всеки одран труп тя изрича молитва: „Аз казвам молитва, благодарствена молитва, за да благодаря духа на животното“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*