Няма да повярвате какво има в този гиганткси камък

Някои от Вас може би си спомнят скандала около еко-кабината на Том Кундиг в щата Вашингтон. Съдът на общността нареди тя да бъде премахната, защото се врязва грозно в околния пейзаж и е в разрез с цялостния облик на региона.

Ето и един пример за точно обратното. Този гигантски камък не е просто парчен скала – той е мини-вила.

Bureau-A-Antoine-Cabin-lead

Да се слива с околния пейзаж е точно това, което тази мини-вила в Швейцарските Алпи прави. От разстояние не може дори да различим коя точно „скала“ е вилата. Тя е проектирана и изградена от женевското студио Bureau A. Вдъхновени от писанията на Чарлз-Фердинанд Рамус, Bureau А са вградили в този мини-дом легло, маса, камина и бюро, а след това са покрили обема с цимент, за да изглежда като гигантски камък. Сега приютът на име Антоан деликатно се вписва в планинския пейзаж и прилича на падащите камъни в Швейцария. Можете ли да го различите от разстояние?

В резултат на шест седмици пребиваване с Verbier 3D Foundation проектантите Андре Блок и Клод Парент от Bureau A проектирали и изградили микро-вилата, която наричат Антоан. Те били вдъхновени от писанията на швейцарския писател Чарлз-Фердинанд Рамус, по-специално от романа „Derborence“, който описва падането на масивни канари из пасбищата в долината Лицерн през 1714 г. В романа главният герой Антоан оцелява седем седмици под една такава скала, преди най-сетне да успее да стигне в дома си на село. От този разказ проектантите се вдъхновили и проектирали вилата, която подхожда на естествения ландшафт и се слива със скалистия алпийски склон.

Антоан е малка дървена кабина, която е маскирана ловко и използва част от швейцарската традиция на скриване на бункери в пейзажа. Вътре посетителите могат да намерят камина, легло, маса, стол, както и няколко малки прозорци. Тези удобства биха били удобни за някой, който се е изгубил в планината, ии за човек, който търси уединение и спокойствие.

Веднъж построена, структурата е доставена с камион в планината и поставена на склона по пътя между Ла Шау и Руинет. Велосипедисти, туристи и скиори редовно я подминават, без да подозират, че вътре има къщичка.

ANTOINE-Bureau-A-12 ANTOINE-Bureau-A-7 ANTOINE-Bureau-A-8 ANTOINE-Bureau-A-15 ANTOINE-Bureau-A-5 ANTOINE-Bureau-A-3 ANTOINE-Bureau-A-2 Bureau-A-Antoine-Cabin Bureau-A-Antoine-Cabin-4 Bureau-A-Antoine-Cabin-2 ANTOINE-Bureau-A-13 ANTOINE-Bureau-A-11

1 коментар

  1. Уникална е! Изключително уютна изглежда от вътре, а от вън се слива перфектно с оклолната среда

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*