Scania тества безжично зареждащ се електрически градски автобус в Швеция

Безжично зареждащ се електрически градски автобус е на път да тръгне по улиците на Швеция. Scania започва проект за устойчив обществен транспорт по улиците на Сьодертале, Швеция, през юни 2016. Целта е да се разбере дали технологията може да бъде жизнеспособна по целия свят. Системата работи, като позволява на автобуса да се зарежда само за шест или седем минута безжично – от пътната настилка на автобусната спирка. Така се премахва необходимостта от дълги презареждания или обемисти зарядни устройства, за да може автобусът да продължавам пътешествието си.

9dce8cc6074276a5_org

Градът в момента разполага с 2000 градски автобуса. Това се равнява на над 13 милиона литра гориво годишно. Подмяната на целия автобусен парк може да спести до 90% от това гориво. Всеки автобус е оборудван с приемник под пода, който реализира индукционно безжично зареждане на превозното средство чрез електрифицирани участъци от пътя. Това е първият път, когато Scania тества технологията в реална ситуация, и опитът ще помогне на производителя да разбере дали тези превозни средства биха могли да работят в целия свят.

Ако всичко върви по план, пътниците няма да забележат разликата между мръсните стари автобуси с ДВГ и новите, електрически автобуси. „Ние искаме да научим повече за как работи технологията, но също така и за това как я възприемат пътниците. Нашата цел е те те да не почувстват различия“, каза Хакан Сунделин, координатор на проекта в Scania.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*