Япония: 17,5 GW соларни проекти са в безизходица

Японският соларен сектор се радваше на „звездни“ две години растеж, ала изглежда, че немалка част от всичките 69,4 GW соларни проекти, спечелили одобрение по програмата за преференциални тарифи, няма да бъдат изградени. Това се налага заради ограничения на капацитета на електропреносната мрежа.

solar-cells-191686_640

RTS Corporation е стигнала до това заключение след заседание на работната група по мрежовия капацитет, в която участват представители на японските комунални дружества и Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI), което администрира програматата за соларните преференции.

Според данните, събрани от RTS Corporation, се оказва, че от 69,4GW фотоволтаични проекти, които са получили одобрение, около 1 370 000 масива са получили одобрение за плащанията по преференциалния план чрез министерството, ала само 51 GW имат шанс да постигнат включване в мрежата. Това оставя „във въздуха“ 17 336 GW потенциални проекти, които ще бъдат блокирани заради липсата на възможност свързване към мрежата.

Това, което може да се окаже много спорно при тези 17,5 GW проекти, че те навярно ще могат да получат зелена светлина, ако предвиждат капацитет за съхранение чрез батерии, включен като част от проекта.

Ограниченията в мрежовите способности в Япония се очакваха от доста време насам, а миналата седмица се явиха и първите официални данни за размера на недостига на мрежата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*