Австралия се зае с фракинга, унищожава земи на коренното население

Народът Митхака в Ченъл Каунти, Куинсланд, Австралия имат сериозен проблем: Австралия иска да развива фракинг дейности върху родната им земя, издълбавайки стотици кладенци под реките и заливните равнини – за добив на шистов нефт и газ. Въпреки непоколебимата опозиция на Митхака, правителството на Куинсланд развива непоколебимо фракинг плановете, което включва и отстраняване на законодателството в защита на местните хора и природа.

Channel-Country

В отговор на това Митхака са ескалира своите протести на международно ниво. Сега те работят с организацията с нестопанска цел Earthjustice, която се занимава с право в защита на обществения интерес. Така местните хора се надяават да поставят своя проблем на вниманието на специалния докладчик на ООН за правата на коренното население (изпратили са писмото си на 03 декември 2014 г. ).

Щетите върху околната среда, което е вероятно да бъдат причинени от добива на нефт, също така представляват сериозна заплаха за нашата култура“, гласи писмото. „Тъй като Австралия е предприела никакви действия, за да гарантира, че ние е консултирала правилно или че ние участваме в тези решения, или че можем да защитим правата на нашата култура, тя е нарушила задължението си да защитава нашите човешки права.“

Фракингът е само един един от начините, чрез които администрацията на премиера Абот се изправиха де факто срещу околната среда – както на национално, така и глобално ниво. Сщото това правителство „работи усърдно“, за да унищожи на Големия бариерен риф, отхврли плановете за намаляване на въглеродните емисии и др.

В момента тече събирането на подписи в онлайн петиция, адресирана до управата на Куинсланд, в кяото се настоява решенията да бъдат отменени и да не се нарушават правата на Митхака.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*