Китай подготвя нов, още по-строг закон за борба със замърсяването на въздуха

Китай планира нови и още по-строги ограничения за замърсяването на въздуха и по-тежки наказания за замърсителите. Мерките бяха предложени по време на преразглеждането на законодателството в сферата на замърсяването на въздуха, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Постоянният комитет на Националния народен конгрес тази седмица предложи проект, който ще наложи глоба в размер до 1 милион юана ($ 160 000) или дори затваряне на фабриките, които надвишават допустимите норми за емисии, предаде Синхуа.

pollution-87684_640

Действащото законодателство на Китай влезе в сила през 1987 г., и въпреки ревизията от 2000 г. не е актуализиран с цел справяне с бързия икономически растеж на страната през последните години. Именно този икономически растеж доведе до замързяване, заради което големите градски центрове се задушават от смог.

Миналият месец стана ясно, че замърсяването е убило 670 000 души в Китай през 2012 година. „Проблемите със замърсяването на въздуха в някои райони са станали очевидни и дните със смог се виждат от всичко, което показва, че съществуващото законодателство не може да се справи с настоящата ситуация“, заяви министърът на околната среда Джоу Шънсиен.

Измененият закон ще наложи и по-строги стандарти за 264-те милиона превозни средства в Китай, както и за въгледобивната промишленост и производствата, които силно замърсяват околната среда. Предвижда се и система за ранно предупреждение и процедури за действие при извънредни случаи за тежко замърсяване в особено засегнатите райони, като района Пекин-Хебей-Тянжин.

Някои от мерките, заложени в проекта, вече са въведени в действие, въпреки че политиките за околната среда в Китай са трудни за спазване – отчасти защото местните агенции често нямат правомощията да санкционират замърсителите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*