Третина от човечеството живее в глинени къщи

Около една трета от населението на света живее в глинени къщи от един или друг вид. В почти всички страни по света традиционната местна строителна практика се основава именно на комбинация от дърво, камък, глина, слама, пясък – в различна конфигурация според местните особености.

В Англия има много глинени домове, построени преди повече от 500 години, които все още функционират чудесно и днес. Нещо повече, в тях може лесно да се живее и в следващите 500 години. Добре поддържани, те сякаш нямат край на живота.

Сместа на база глина има много хубави свойства. Това е скулптурен материал, който позволява създаването на всякакви красиви форми, било то с остри ъгли или овални, с всякакво предназначение. От глината се извайват прозорци, ниши, пейки – всичко.

Глинените къщи не са на всяка цена малки – някои от тях имат площ от по 80-100 квадратни метра.Позволихме си да хврлим поглед върху интериорите на някои от тях

cob-interiors4
Част от глинена къща в Уелс, построена през 2004 г. Изградена е за около 2 седмици, отвън овална и заобиколена от дървета.
cob-interiors5
Камина в дома на Гари Зукер в Остин, САЩ. Площта й е 84 кв. м. Построил е дома си сам, без да има какъвто и да е предишен опит в това. Изградена е през 1990 г. по модел на глинените къщи от 15 век.
pattern180-5
Дневна в дома на Янто и Линда в Орегон, САЩ. Прозорецът е уютно и приятно кътче за почивка и сбирна на семейството. Подхожда си със стол с висока облвегалка и подлакътници.
cob-interiors9
Дневна в дома във фермата Коробов в Украйна, проектирана от Юрий Ринтов. Дървената рамка на постройката е покрита с глинена маса, смесена със слама, а след това има ифина глинена замазка.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA stoltz-bluff-ldk8-via-smallhousebliss HIFP flintstones-style-interiors cobhouses

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*