Оловните батерии вероятно ще останат на пазара още доста време

battery_insОловото е ужасно нещо: вреди на хората дори в малки количества и е много устойчиво, когато бъде неправилно изхвърлено. От друга страна обаче то е основен елемент от технология, която дава възможност вече един век автомобилите да се стартират чрез ключове за запалване, а не чрез ръчни манивели.

Сега изглежда, че 12-волтовите оловно-киселинни батерии ще останат на пазара и докъм 2020-те. Доставчиците на автомобилни акумулатори и авто-производителите са две индустрии, свързани заедно от едно искане към Европейския съюз – да продължи освобождаването на този вид акумулатори от европейските разпоредби за опасните вещества.

Оловно-киселинните стартерни акумулатори са „съществени за нуждите на бъдещите поколения“ превозни средства в целия свят, се казва в резюме на Международната асоциация за олово.

Искането дойде в официално заявление към регулаторните органи на ЕС по време на публичното обсъждане от процедурата по разглеждане на правилата, съдържащи се Директивата за края на живота на превозните средства.

Тази директива забранява използването на олово в превозните средства. Ала групата производители на акумулатори и авто-фирми, както и търговските асоциации, поискаха освобождаването на оловно-киселините батерии от забраната – за още осем години. В своето искане групата се позовава на проучване, според което днес не съществуват надеждни алтернативи за оловно-киселинните батерии като стартови акумулатори за превозните средства в студен климат.

Проучването също така отбеляза, че 99 процента от оловно-киселинните батерии се рециклират в страните от ЕС, както и че високият процент на рециклиране прави въздействието на батериите минимално в сравнение с общото въздействие на самото превозно средство върху околната среда. Нещо повече, настоящите оловно-киселни старт-стоп и „микро-хибридни“ системи са намалили автомобилните въглеродни емисии същество, което се явява полза за околната среда.

Наред с европейските компании искането бе подписано и от асоциациите на производителите на автомобили от Япония и Китай.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*