Снимка на деня: Розова лопатарка

spoonbill-447723_1280

Лопатарката (Platalea leucorodia) е птица от семейство Ибисови. В глобален мащаб не е заплашен от изчезване вид, но у нас се среща рядко и се счита за критично застрашен.

Лопатарката достига дължина до 1 метър и тегло около 1 – 1,2 kg. Размахът на крилете е 115 – 135 cm. Окраската на птицата е бяла, клюнът и краката са черни.

Гнезди в Южна Европа, по-рядко в Западна Европа, а също в Азия и Северна Африка. В България се среща в резервата Сребърна. Европейските лопатарки зимуват в Централна и Източна Африка, а азиатските – в Индия и Китай.

Живее във влажни райони, на колонии от 6 до 160 птици. Предпочита малки сладководни или соленоводни водоеми, или бавнотечащи реки.

Храни се с дребни риби и жаби, личинки на насекоми, червеи, ракообразни, а понякога и с водни растения.

Лопатарките гнездят в тръстиката, на дървета, а също на гнезда ниско над водата. Обикновено снасят 3 до 6 яйца, които се мътят и от двамата родители в течение на 21 – 25 денонощия.

Снимка: CC-1.0, JamesDeMers

spoonbill-447723_1280600

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*