Снимка на деня: Червеношийка

robin-539790_1280-600

Червеногръдката (известна и като червеношийка, червеногушка) (Erithacus rubecula) е птица от семейство Мухоловкови. Среща се и в България.

Червеногръдката е малка, непрелетна за България птица, достигаща дължина от около 14 см. Горната страна на тялото, крилата и опашката са маслинено зеленикавокафяви. Челото, бузите, гърлото и гърдите са ръждивочервени, а коремът – белезникав. Няма полов диморфизъм. Горната страна на тялото при младите екземпляри е кафява с капковидни петна. Гушата и гърдите им са охреноръждиви с вълнообразни тъмни ивици.

Червеногръдката е постоянна птица. Среща се в равнините, но е по-многобройна в планините. Обитава окрайнини на влажни иглолистни, смесени и широколистни гори, богати на подлес от къпини, малини, глог и шипка. През есента и зимата слиза в равнините и посещава паркове, градини и населини места.

Гнезди в основата на храсти и изгнили пънове, под камъни, под корени или в дупки по стръмни речни брегове на дерета. Гнездото е изградено от коренчета, листа и мъх. Вътре е застлано с тревички, пух и косми. Снася 5-7 светлокремави или розови яйца, изпъстрени с ръждиви или кафяви петна и точки.

Брачната песен е мелодична. При уплаха издава рязко „чик-чик”. Обитава гори, а през зимата в равнини.

Снимка: CC-1.0, Ben Kerckx

robin-539790_1280-600-2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*