Супер-ефикасни и евтини соларни панели могат да обезсмислят изкопаемите горива

rayton-solar-flexible

Нансяйки още един удар върху нефтено-газовата индустрия, една американска соларна компания е разработила технология, с която може да се произвежда супер-ефективна слънчева енергия, по-евтина от тази от изкопаемите горива. Новата технология за производство на слънчеви панели е разработена от Rayton Solar и използва 50 до 100 пъти по-малко силиций, отколкото другите технологии. Това намалява потреблението на количества един от базовите компоненти в слънчеви панели. От компанията твърдят, че този процес, който вече чака своя патент, използва само четири микрона силиций, без да генерира отпадъци. Същевременно неговата ефективност е 24 процента. Това е с около четвърт повече от стандартното за тази индустрия.

Rayton казва още, че нейните фотоволтаични модули могат да бъдат произвеждани цена, която е с около 60 на сто по-млака от средната за индустрията.

Фирмата от Лос Анджелис е инициирала кампания в Indiegogo за привличане на обществено финансиране, за да си помогне с оформянето на „последните щрихи“ на технологията. Тяка тя ще може да бъде сертифицирана и ще може да започне да се продава за масовия потребител.

Развитието на слънчевите фотоволтаични технологии като тази са един от основните фактори за значителното нарастване на световното производство на енергия от възобновяеми източници, която е постигнала ръст от 8,5% през 2013 г.

8 коментара

 1. SP „Никой който обича индустрията си и икономическият прогрес не си затваря ядрената мощност.Това е най-евтината енергия която можеш да товариш ударно и да разтоварваш ударно“

  Точно обратното – АЕЦ не можеш да ги товариш и разтоварваш ударно. АЕЦ са най-слабо меневрените мощности. Обикновено ги заковават на почти максимална мощност и варират другите мощности в системата.

  При чести смени в натоварването ядреното гориво се преобразува непредсказуемо и нито знаеш, колко още му остава, нито какво има в прътовете като изотопи.

 2. Сериозна индустрия не се прави с вятърни паркове нито със соларни паркове. Разбира се в БГ всичко може). После се чудим защо стана така:). Защо казвам това? Ако голям завод металургичен , корабостроителен, нефтохимичен ….такива дето вече са на изчезване ,примерно има поръчка и трябват 300 мегавата тази сутрин с постоянна мощност до 00:00ч , кой ще чакаме вятъра или слънцето или шистовият газ.Да допълня примера за тези които са енергетици , а си представете че може и да е променлива мощността. . Не се баламуркаите. Никой който обича индустрията си и икономическият прогрес не си затваря ядрената мощност.Това е най-евтината енергия която можеш да товариш ударно и да разтоварваш ударно. Хубаво е като европейците лицемерно да си държим не конкурентните ветро паркове и волтаици като тях за лицемерие , защото те го правят с цел игра СО2 емисии (там е голяма мафия). Но великите руски реактори който работеха до сега безпроблемно и даваха ток за нас и безплатно на циганите да не се пипат. Даже да се лобира за модернизирането им.Тоест смяна на турбинните лопатки с такива с по високо КПД ако има такива. Лесно. Ако смятате да закривате БГ както се вижда на къде отиваме то махнете атомната енергетика. После ще ви кажа какво ще стане. Ще почнете да купувате от Турция. Фирма Б. Бойко ще ви внесе още ветро генератори и волтаици които имат гаранция и живот 10 г.Не се лъжете 10 г (првят се с изкуствени материали)..Ние няма да имаме пари ще вземем заем от Брюксел от който ще са самите машинки. После ще им платим и лихвите. След 10 години ще са не рентабилни защото ще са излезли нови идеи и пак ще вземете заем с лихви от кой ? От Брюксел. Така ще сте вечните слуги на Америка с шистов газ и на Брюксел. ОК сигурен съм че ще ме обвините че съм русофил. Аз съм просто инженер. работя по професията си и виждам лицемерието на запада. Пак казвам хубаво е да има възобновяеми източници но не и на цена затваряне на кладенеца дето пием вода всички. Това политиците няма да ви го кажат. Това ви го казват инженерите. Политиците искат на всяка сделка да лапат комисиона 10-12% както се прави 25 години.

 3. Технологиите постоянно се развиват. Съвсем нормално е да има нови идеи, по- ефективни технологии и развитие при добива на енергия. Така е било винаги. Нуждата от чиста енергия доведе до създаването на ВЕИ и все по-голямото им приложение. Чува се и за много други нови разработки. Успех на всички които се занимават с това.

  До 1234- електричеството се създава в следствие на ЕЛЕКТРОмагнитно поле. Надявам се хората коментирали статията да не са толкова зле образовани и все пак да има и качествени коментари.

 4. Отдавна е ясно, че ВЕИ нямат алтернатива, но не тези огромни соларни и вятърни паркове, за да се информирате влезте в сайтовете на инж. Георги Тончев с над 500 изобретения и патенти в тази област.Там е нашето бъдеще.
  Минералните и ядрените горива са обречени.Колкото по-бързо, толкова по-добре за цялата планета.
  Това зависи от Всички Нас!Да го правим постоянно и непримиримо!Лобитата са силни, но НИЕ трябва да успеем, колкото по-скоро, толкова по-добре!
  Весели празници!

 5. Трябва преобразувател на електромагнитното поле в електрическо!!!

 6. Докато разсъждаваме така, Ваня, все ще ни тъпчат и замърсяват планетата, за да си купуват златни тоалетни чинии.
  Време е да спрем да мислим, че няма алтернатива и отпор. Милиардерите именно това искат – всички да мислят като вас.

 7. КОЙ,ЩЕ ПОВЯРВА НА ТАЗИ ЛУДОСТ.АКУЛИТЕ ОТ БРАНША ДА,,РАЗРЕШАТ,,ПОДОБНО,,БЕЗУМИЕ,,-АБСУРД.ЩЕ ИМ ОЛЕКНАТ ДЖОБОВЕТЕ ЗА ПРЕД СВЕТИ ПЕТЪР.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*