Енергийно ефективна датска къща се топли с геотермална енергия…

Villa-Bureso-by-Mette-Lange-Architects-11

Mette Lange Architects наскоро завършиха един голям нов дом, обвит в смърчова дървесина, който използва евтината геотермална енергия, за да се отоплява през суровата зима в Дания. Разположена на едно отдалечено и гъсто залесено парче земя в Слангеруп, Villa Bureso има северна фасада, обвита в прозорци от пода до тавана и плъзгащи се врати, които рамкират невероятната гледка към съседното езеро. Дългият и тесен дом се състои от две части: основни жилищни помещения и по-малка пристройка.

Villa Bureso е с площ от 237 квадратни метра и е разположена на южния бряг на един склон. Въпреки, че северната фасада на дома е до голяма степен остъклена, южната фасада е предимно затворена, с изключение на няколкото остъклени стени – в кухнята и в хола – които позволяват прекрасен изглед от всяко място в къщата. Големите прозорци също така помагат да се оформи гледката и към околните дървета. Оберлихти по пторежение на покрива разкриват небето и короните на дървета, като в същото време внасят много естествена светлина.

Обратно на хоризонталния и равен профил на сградата красиво тонираните борови дъски, които обличат фасадата, са вертикално ориентирани. Голяма дървена палуба обгръща сградата и се основната къща (207 квадратни метра) с 30-квадратовата пристройка. Къщата се отоплява с геотермална енергия, което намалява потреблението на енергия, но също така и с две печки на дърва.

Villa-Bureso-by-Mette-Lange-Architects-5 Villa-Bureso-by-Mette-Lange-Architects-6 Villa-Bureso-by-Mette-Lange-Architects-4 Villa-Bureso-by-Mette-Lange-Architects-3 Villa-Bureso-by-Mette-Lange-Architects-2 Villa-Bureso-by-Mette-Lange-Architects-7

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*