САЩ и Индия влизат в спогодба за борба с изменението на климата

Америка и Индия ще представят съвместните си усилия за борба с изменението на климата по време на посещението на Барак Обама в Ню Делхи през следващия месец. С това САЩ се опитва да запази набраната инерция от международните преговори в Лима.

Посещението на Обама непосредствено след глобалната срещна на ООН в Лима се разглежда като ключов момент от усилията да се убеди един от най-големите въглеродни замърсители в света да положи повече усилия в борбата с изменението на климата.

power-plant-190863_640

След Китай и САЩ, Индия е третият по големина в света производител на емисиите на парникови газове, причиняващи изменение на климата. Страната е отговорна за около шест процента от CO2 емисиите в световен мащаб.

По време на посещението се очаква Барак Обама и индийският премиер Нарендра Моди да разкрият редица скромни инициативи за разширяване на научните изследвания и достъпа до технологии за чиста енергия.

Анонсите по време на посещението на Обама в Делхи ще бъдат скромни – много далече от мащаба на споразумението от миналия месец между САЩ и Китай за намаляване на въглеродното замърсяване.

Въпреки това посещението ще представлява ключов момент, тъй като големите световни икономики започват да изпълняват обещанията, дадени в Лима, относно борбата с изменението на климата.

Съгласно условията на споразумението от Лима до 31 март 2015 г. всички страни трябва да обявят мерки за намаляване на емисиите и други действия за борба с изменението на климата. Китай вече се съгласи да предпреме решителни действия за намаляване на замърсяването. Южна Корея и страните от Латинска Америка пък внасят средства в глобелен фонд за подпомагане на бедните страни в борбата с климатичните промени. Целият този „ол-инклузив“ характер на сделката от Лима постави Индия в светлината на прожекторите.

Дали не очакваме от Индия твърде много и дали не оставяме замърсителите без никаква отчетност?“ запита министърът на околната среда, горите и промените в климата Пракаш Джаведакар. „Това е нещо голямо, което развиващите се страни правят.“

С това министърът потвърди, че Индия вече се работи по дефинирането на своите цели съвместно с Организацията на обединените нации, но страната едва ли ще обяви конкретни цифри по-рано от юни, каза Джавадекар.

Индия ще заложи амбициозни цели, увери еко-министърът. „Планираме много агресивни действия от своя страна“. С това той увери, че данните неизбежно ще станат обществено достояние.

Ключовите направления на работа предвиждат и увеличаване на текущите цели за развитие на слънчевата енергия и енергийната ефективност. „В следващите две години ще има големи промени“, каза Джавадекар.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*