Празничните светлини на Близкия изток се виждат и от космоса

С помощта на сателита Suomi NPP учените от НАСА снимат Земята през нощта – за да изследват редица природни феномени, както и някои човешки дейности като например светлинното замърсяване. Наскоро те открили, че изкуствените светлини на Изтока светят осезаемо по-ярко по време на празниците на Рамадан, Коледа и Нова година.

mideast_holiday_lights-660x435

В рамките на своята работа учените на НАСА използват усъвършенстван компютърен алгоритъм за сравнение на изкуствени светлини по време на празниците с изкуствените светлини по друго време на годината. Алгоритъмът е разработен така, че да компенсира влиянието на облаци, прах и други атмосферни явления, които могат да повлияят на резултатите. Освен това той коригира увеличението на яркостта от райони със снежна покривка, защото снегът отразява и увеличава количеството изкуствено осветление, излъчвано в космоса.

И така – учените останали изненадани от „количеството“ празнични светлини, които са видими от космоса.

Еврейското честване на празника Ханука понякога се нарича Празник на светлините. Той е посветен на победата на Макаби през 165 г. пр. н.е. „Менора“ свещите с 9 разклонения за Ханука са задължителна част от този традиционен празник. Свещите светят, за да пресъздават чудотворните допълнителни дни на светлина. В днешно време се използват електрически „менора“ свещи, но традицията изисква да има и такива, които горят с восък или газ, подобно на оригинала.

Коледа пък чества

Коледа пък чества раждането на Исус от Назарет във Витлеем. За християните Исус Христос е Месията и светлината на света. Слаба е обаче връзката между християнските вярвания и традиционната осветена коледна елха. Нейното присъствие води началото си от древните езически практики на декориране на вечнозелено дърво, които постепенно са проникнали в домовете на благочестивите християни в Германия. Браковете и други семейни връзки внесли тази традиция във Великобритания и постепенни из цял свят. Тррадицията е дървото да се окичва с горящи свещи, но в ново време декорацията разчита на електирчески лампички.

Светлините на мюсюлманския празник Рамазан също могат да се видят от космоса. В Саудитска Арабия външното осветление е два пъти по-ярко по време на Рамазана, отколкото в което и да е друго време от годината. Част от него се дължи на декоративното осветление, а друга част – на факта, че все повече хора са извън домовете си след залез слънце.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*