Casa Incubo – огромна контейнерна къща и „икона на устойчивостта“

maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-01.jpg.662x0_q100_crop-scale

Човек рядко може да види голям дом, който да е построен от контейнери за транспортиране. Техният интериор обиковено е малък, поредназначен за превоз на товари, а не за обитаване от хората. Ала Designboom наскоро показа едно интересно произведение на дизайнери от Коста Рика – голяма контейнерна къща, проектирана от Мария Хосе Трехос. Площта й е 400 кв. метра. Къщата използва контейнерите като дебели обитаеми „стени“, а голям скатен покрив обхваща областта между тях, оформяйки основното жизнено пространство. Проектът е драматичен и архитектите казват, че домът е „икона на устойчивостта“.

Чрез повторно използване на транспортните контейнери разходите по строежа са сведени до минимум, а времето за завършване е съкратено с 20%. Въздействието върху околната среда и образуването на CO2 също са намалени. Всички детайли от къщата се възползват максимално от климатичните особености. Централният модул – пространство с двойна височина – действа като „белия дроб“ на дома, осигурявайки кръстосана вентилация. Западната фасада е остъклена, за да позволява естествената светлина да озарява дома, така че през деня не е необходимо да се използват електрически тела.

Транспортните контейнери могат да се превърнат в същински фурни, когато са изложени на директното слънчево греене, затова тази къща е засенчена с дълбоки навеси и бамбукови екрани. Освен това тя предлага интересен алтернативен начин за слизане на долния етаж, когато човек бърза.

Дали ще се съгласим, че това е „икона на устойчивостта“, е трудно да се каже – а и информацията не е достатъчна, но все пак решението е интересно приложение на товарните контейнери.

maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-10 maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-02 maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-07 maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-09 maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-08 maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-06 maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-05 maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-02.jpg.650x0_q85_crop-smart maria-jose-trejos-containers-casa-incubo-eco-sustainable-solutions-costa-rica-designboom-04.jpg.650x0_q85_crop-smart

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*