Има ли място за лов, ски и дърводобив в Пирин?

Колко време е нужно на една опожарена или изсечена гора да се възстанови? Колко? Ето колко. Ако тя е била, да речем, на 200 години, и ние решим да я залесим, то за възстановяването й ще са нужни точно още 200 години. Е да, тъжно е, че няма да можем да дочакаме да я видим възстановена, нали?….

Зад тази привидно проста сметка има и друга. Тя е скрита под повърхността на земята – там, където в обезлесената гора пороен дъжд + обезлесен склон = свлачище. А свлачищата, знаем, отнасят къщи, села и квартали. Питали ли сте се какво ли е усещането да се задушиш бавно под калта?

Тези въпроси, изглежда, не вълнуват хората, които се готвят, с мащабни карти и проекти под мишница, да преустроят Пирин. Те са пресметнали добре как шушкането на шумата на вековните дървета ще зашуми във вид на солидни приходи в банковите им сметки. За тях не е важно, че тази гора представлява сложен и фино настроен житейски кръговрат, който те не биха могли да пресъздадат – дори ако биха искали. За тях не е вълнуващо и, че теренът на техните бъдещи милиони бил защитен от някаква си организация за опазване на уникалното културно и природно наследство.

800px-Bajuva_dupka_IMG_3277
Снимка: CC-SA-3.0, Deyan Vasilev ( Dido3 )

Хайде, давайте, нека превърнем синята планина в най-известната ски-зона в света! Ще доведем най-големите знаменитости от ски-шанцата право насред Пирина, за да кажат как това е ски-център от световен клас, а ние ще се гордеем на техните цитати във вестниците!

Дайте да разчистим малко място за лифтовете и пистите, за да има хората къде да карат ски. М***ата им на дърветата – от тях пари не можеш да си набереш! Виж, писта с лифт, това е друга работа – една дневна карта струва я 30, я 50, я 80 лева – умножено по хиляди единици ентусиазъм и самодоволство. Ще броят парите без да се замислят – няма да се возят на дърветата, зер!

А пък този дървен материал няма да иде зян, може да се използва добре. Ще правим мебели от него. Ето вижте, нощувка в хотел в Банско – в легло от чамово дърво с балдахин – струва 2000 лева! Ма**ата им на ЮНЕСКО, световното културно наследство и тая глупост Натура 2000 – те не знаят как се прави бизнес.

Ама имало животни? Ами още по-добре, ще гърмим по тях. Ще продаваме билетчета за туристите да гърмят по гадините – еха, народ ще дава мило и драго да иде да гръмка! Няма да е незаконно, споко! Ще го облечем в социално приемливи думи: „подборен отстрел“.

Най-хубавото е, че няма да си бъркаме дълбоко в джоба – че за какво иначе са тия оперативни програми като ОПОС?

Ама какви негативни ефекти, моля ви се, не говорете глупости! Няма вредни ефекти за околната среда!

. Лесно е да се каже, че всичко това е мрънкане на псевдо-еколози. Познавам Вера Петканчин, която се е опитала да се включи в т. нар. „обществени обсъждания“ на новия ПУП на Пирин. Достатъчно показателно е, че организаторите на първото „обществено обсъждане“ са се постарали тя да не може да влезе, включително и със заплахата, че това би било противозаконно! За какво говори това, че гледаш да изтласкаш някого от обществено обсъждане и то със заплахи? „Ние трябваше да се борим за правото си да присъстваме на семинара“, разказа Петканчин по време на пресконференцията от 22 декември. И как няма да не се бори, когато вътре предстои да чуе реплики от типа на „А, бе какво е по-важното, някакви билки и корени – или хората“.

За нарушенията и съмнителните съвпадения колегите от редица медии бяха достатъчно конкретни: нарушени срокове по ОПОС, липса на ОВОС за плановете, както и на оценка за съвместимост, липса на важните анализи за въздействието върху околната среда, ограничаване на териториите за намалено човешко въздействие, пренебрегнати доклади на ЮНЕСКО, сметната палата и БорКор,…

Дори да допуснем за момент, че няма нарушения на срокове и липса на оценки, че проектите са легално чисти; да оставим настрана дори това, че ПП Пирин е от трите национални парка в България, един от двата обекта на световнoто наследство на ЮНЕСКО и съществена част от европейската мрежа от защитени зони Натура 2000; не е ли достатъчен самият факт, че говорим за оживено и мащабно строителство на хиляди акри земя в девствена планинска гора? Забравихме ли наводнението в Банско през 2010, когато бяха наводнени поне 20 къщи и 10 хотела? Нима това не е достатъчно поучителен урок, или трябва да се повтори и на други места, та строителните планове така смело прегръщат и Разлог, и Добринище….?

И кой би повярвал, че „местните хора“ подкрепят това безумие, защото би им донесло заетост!? Балканджиите не са глупци. Тези хора тачат природата и изпитват страхопочитение към нейните стихии. Не са те хората, които ще пискат планината да се изсече, защото тя е техният дом. Да, те искат да има туризъм – туризъм, който възхвалява красотата и уникалността на онова, което имат (както е например в Ковачевица и Лещен, в Копривщица и Червен), а но не такъв, който унищожава земята наоколo!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*