Най-голямата приливна електроцентрала в света се строи в Шотландия

tide-569367_640

Електроцентралата MeyGen, която добива електричество от силата на приливите, получи зелена светлина. Тя ще се намира в Шотландия ще бъде най-голямата приливна електроцентрала в света, когато заработи. Atlantis – австралийската компания, която строи системата – току-що получи разрешение от правителството, така че строителството трябва да започне още този месец. Приливният проект ще се намира в района на канала между остров Строма и североизточния връх на континенталната част на Шотландия, обхващайки почти 3,5 квадратни километра бързо течаща вода.

Когато MeyGen заработи с пълна сила, ще има 269 турбини, които ще произвеждат 398MW чиста енергия. Това е достатъчно електричество за 175 000 шотландски жилища.

И ето как ще изглеждат турбините:

meygen-Turbine_schematic.jpg.650x0_q85_crop-smart

В момента има двама доставчици, които работят по изработката на турбините. И двамата вече са представили предварителни прототипи от 1MW. Турбините, използвани в действителния проект, изглежда ще са малко по-мощни (ако капацитетът е 398 MW, а броят на турбините е 269, то всяка турбина трябва да е с капацитет от около 1.48MW).

Atlantis е привлякла 83 милиона долара за финансиране на първата фаза от проекта, която предвижда инсталирането на 41.5 MW турбини. Компанията очаква първите електрони да тръгнат към електрическата мрежа през 2016 г. и да има инсталирани около 60 турбини, доставящи енергия, до 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*