Професори от Охайо превръщат отрови от мини в бои за картини

John-Sabraw-painting-acid-mine-drainage

Почистването на околната среда не е лесно като разходка в парка. Но какво би станало, ако проблемът да стане част от решението? Двама университетски преподаватели от Охайо – единият инженер, а другият художник – са обединили идеите си и усилията си за изчистването на процеждащата се токсична утайка, освобождавана от старите въглищни мини, в рамките на устойчива стратегия: превеъщане на токсичната утайка в красиви бои, които могат да се продават в търговската мрежа. Печалбите са насочени към едйностите по почистване на засегнатите участъци от околната среда.

Когато тежките метали проникват от изоставените въглищни мини на Охайо в почвата, сулфидните минерали подкиселяват водата и превръщат водните потоци в места с мазни, токсични утайки, които убиват рибата и унищожават екосистемата.

Rio_tinto_river_CarolStoker_NASA_Ames_Research_Center OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Инж. д-р Гай Рийфлер от университета в Охайо, чиито изследвания се фокусират върху киселините минни дренажи, експериментирал, като извеждал използваеми и полезни пигменти от оттока на мините. Веществата придобиват ярки цветове, когато биват изложени на контакта с кислород. За да различава „добраите“ пигменти от лошите, той потърси л партньорството на Джон Сабрю – професор, художник и съратник от Университета в Охайо. Свамата съчетали изкуството и науката за развитието на устойчиви нови видове боя.

Комерсиалните бои, които се изнасят най-вече от Китай, са създадени чрез смесване на отпадъчен метал с химикали – процес, който имитира същата химическа реакция, която естествено се случва в киселинните дренажни зони в Охайо. Докато вземал водни проби за съдържанието на метали в замърсените повредени потоци на Охайо, Сабрю установил, че една доста богата гама от цветове може да бъде „извлечена“ от желязната руда (железен оксид): „всичко от горчичено-жълто по целия път до изключително богато, дълбоко и почти черно кафяво“.

578363_320933451374959_400444842_n

Тези бои са безопасни за производство и използване. Сабрю, който си е поставил за цел да използва екологични материали и методи в творчеството си, е използвал тези цветни пигменти за създаването на красиви, органични форми в картините си, вдъхновени от естествения ландшафт с дървета, потоци и пейзажи.

Сега двамата с Рийфлер са решени да превърнат откритието си в бизнес-начинание, чиито печалби ще се използват за подпомагане на дейностите по почистване на токсичните утайки и замърсените потоци – а дори може да създаде и няколко местни работни места между другото.

johnsabraw_52_891795 johnsabraw_64_283328

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*