„Къщата от бирените кенове“ е направена от 50 000 кутийки

beer-can-house-texas-lead

Къщата от бирените кенове“ в Хюстън един невероятен подвиг на рециклирането. Тя най-сетне получи своето признание, след като бе определена за местна забележителност.

Домът е дело на покойния Джон Милковиш, който започна опитите си с декори от бирени кутийки през далечната 1970 г. чрез рязане и изправяне на бирени кенове, за да имитира алуминиев сайдинг. Проектът включва рециклирани бирени кутии и бутилки из целия имот, включително блестящи каскади от капачки от кенове, както и инкрустирано стъкло – и отвътре, и отвън. Сега посетителите могат да посетят този рай на „повторната употреба“, който се управлява от нестопанската организация „Orange Show Center for Visionary Art“.

Милковиш е роден по време на Голямата депресия, затова от малък е научен да рециклира и използва повторно всичко, което се намира у дома. Запазвайки старите бирени кутии на тавана, той решил да ги оползотвори, използвайки ги като алуминиева обшивка. Старателно изрязвал и изправял всяка една от тях на ръка. Ръчно изработеният проект по-късно вдъхновил Милковиш да проектира и други подобни инсталации в целия си дом, направени от празни кутии от бира, която пиел следобедите в компанията на жена си.

Започвайки през 1968 г., Милковиш започнал екстериора на къщата от бирените кутии, изграждайки метален навес, украсен с нанизи от капачета от бирени кенове. Всяко капаче блести и всеки низ прилича на гирлянда на слънчевата светлина. Бирените бутилки пък вградил в стените, създавайки цветни сенки подобно на стъклопис. Купища бутилки бяха оползотворени и в оградите, а счупените бутилки пък станали на мозайки.

Beer-Can-House-gruntzooki Beer-Can-House-gruntzooki2 Beer-Can-House-gruntzooki3 Beer-Can-House-randwill Beer-Can-House-TexasExplorer98 Beer-Can-House-gruntzooki4 Beer-Can-House-eschipul1

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*