Китайски учени произведоха изкуствени зъби от… човешка урина

През годините учените са правили изкуствени зъби от най-различни материали – от кучешки зъби, изработени от животинска кост, до кътници от злато. Въпреки това една група китайски учени наскоро обяви, че тимът им успешно е създал „рудиментарни зъби“ от изключително малко вероятен и леко смущаващ материал: човешка урина. Според изследването, публикувано в Cell Regeneration Journal, малките зъбни структури са отгледани от стволови клетки, добити от урина.

teeth-414489_640

Китайският изследователски екип от института по биомедицина и здраве в Гуанджоу е използвал урина, тъй като съдържа клетки, които обикновено се изхвърлят от организма – ала в лабораторията те могат да се превърнат в стволови клетки.

Тези клетки впоследствие се смесват с други органични материали, за да се образуват зъби. Въпреки това, според BBC News, „зъбите“ не са толкова здрави, колкото естествените зъби.

Проф Крис Мейсън, учен в сферата на стволовите клетки от University College London, коментира пред BBC News, че урината е „слаба отправна точка“ и че „е може би един от най-лошите източници [за стволови клетки]“. Голямото предизвикателство, според него, е това, че тези зъби трябва да формират пулпа с нервни окончания и кръвоносни съдове, за да се гарантира, че ще се интегрират и ще станат пераментни зъби.

Не е учудващо, че вестта предизвика много бурни реакции по цял свят.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*