Соларно хранилище пази храните пресни в развиващите се райони

wakati_2.jpeg.650x0_q85_crop-smart

Wakati не е хладилник, но може да съхранява пресните плодове и зеленчуци по-дълго от обичайното, предпазвайки ги от разваляне. В развиващите се страни, където електричеството е оскъдно, подобно средство за съхранение на пресните храни може да има огромно значение за печалбата и поминъка на всеки земеделски производител, защото по-голяма част от продукцията ще бъде съхранена и продадена, вместо да се развали бързо-бързо.

Wakati се захранва със слънчева енергия и създава стерилизиран микроклимат, където се съхраняват и вентилират плодовете и зеленчуците. 3W слънчев панел е разположен върху кутията, за да я захранва. Слънчевата енергия задвижва вентилатор, който постепенно изпарява вода (седмично се добавят по около 20 мл. вода), което създава влажна среда в хранилището Wakati, за да поддържа пресни произведените храни.

wakati.jpg.662x0_q100_crop-scale

След като бъдат набрани, плодовете и зеленчуците изсъхват бързо. Именно затова системата Wakati поддържа влажността и по този начин предпазва клетките от изсъхване и разваляне. С това се съхраняват и витамините и полезните вещества в клетките.

Всъщност Wakati не прави нищо, за да се контролира температурата. Затова системата не представлява решение за съхранение на храни в дългосрочен план, а просто прави краткосрочното съхранение малко по-дълго. Продукция, която обикновено би издържала само два дни при горещ климат, би могла да издържи около 10 дни чрез Wakati. Така земеделските производители ще имат повече време да продадат повече храна и ще губят много по-малко храна заради разваляне. А това означава по-голяма печалба за производителите и по-свежа храна за потребителите.

Wakati вече е предоставила 100 системи от този вид за районите на Хаити, Уганда и Афганистан и планира да започне масовото им производство в скоро време.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*