Биоразградими дрехи ще могат да се компостират

mesh-323026_640

Швейцарската компания, която неотдавна се зае с правенето на пазарски торбички от рециклиран брезент от камиони – Freitag – си постави голяма и неочаквана цел за следващите 5 години – да създаде компостируеми платове.

Във Freitag са си поставили тази крайна цел поради една съвсем проста причина: нуждата от здраво работно облекло за складовите работници и служители. Това, което компанията е установила, е че здравите и произведена по устойчив начин дрехи, които могат да се компостират, просто не съществуват в Европа.

Така те решили да разработят свои собствен биоразградим текстил. Не било много лесно да се създаде плат на растителна основа, който да отговаря на всички изисквания за устойчиво производство, трайност, а не на последнмо място и компостируемост.

В крайна сметка Freitag създали смес от коноп, лен и целулоза, наричайки новия текстил „F-abric“. Цвлото производство на „F-abric“ се случва в радиус от 4000 км около Цюрих, където е централата на Freitag. Въпреки че много от нас не биха възприели това като „местно“, все пак е стъпка нагоре в сравнение с пътуванията на съвременните модни компоненти.

Нещо, което отличава „F-abric“, е ниското ниво на химикали, използвани при отглеждането и преработката на материалите. Това позволява на „F-abric“ да носи сертификат по стандарта Oeko-Tex. След като копчетата на дрехите от този вид бъдат свалени, тъканите могат да се компостират с помощта на действащите вече мрежи от контейнери за компост. Разграждането става за няколко месеца, твърдят от компанията.

Дрехите, които се правят от новия вид тъкан, включват панталони, дълги и къси тениски, както и работни сукмани. Засега те са достъпни из Европа, но скоро ще се появят на американския пазар, навярно чрез Levi’s.

Това не е единствената стъпка досега в посока устойчив текстил. H&M също работи върху създаването на по-устойчиви платове.

Всичко това е доста значимо, като се има предвид, че около 5% от отпадъците, които заминават на депата, са именно дрехи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*