Нова система за пречистване на вода чрез слънчева светлина разчита на зеолит

Нова технология на Panasonic може да произвежда чиста питейна вода чрез пречистващата сила на слънчевата светлина. Използвайки комбинация от слънчева светлина и фотокатализатори, новата технология бързо превръща замърсените подземни води в чиста питейна вода. Ключът към успеха този път е в един популярен камък.

ZeolitesUSGOV
Зеолит. Снимка: CC-1.0 Svdmolen

Системата работи чрез свързване на титанов диоксид (TiO2) – който реагира с UV-светлината – и зеолит. Учените отдавна се опитват да впрегнат силата на титановия диоксид за пречистване на вода, но фините частици бързо изчезват във водата. Зеолитът помага за решаването на този проблем.

Когато TiO2 и зеолитът се съчетаят се наблюдава разделяне на Ti02, което му дава супер бърза скорост на реакция. След като водата се успокои, TiO2 и зеолитът отново се свързват, което означава, че могат да бъдат отстранени лесно от водата за повторна употреба.

Panasonic разкри системата за пречистване на водата чрез тази технология, показвайки процеса на работа в малък мащаб. Има обаче потенциал технологията да се използва за най-различни приложения. Тя може да бъде идеалното решение за хора, които постоянно разчитат на мръсна вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*