Лодка от въглеродни влакна се захранва от слънчева и вятърна енергия

Fresnel-Hydrofoil-Trimaran-Margot-Krasojevic-1

Дизайнерът Маргот Красойевич наскоро проектира едно доста интересно плавателно средство, захранвано със слънчева енергия, което може да плава вечно. Интересни при него са подводните му криле и ламинирани Френелови лещи, които концентрират слънчевата енергия, за да се захранва моторът.

Fresnel Hydrofoil Trimaran има здрав корпус от въглеродни влакна и „платно“, което има за цел да улавя силата на вятъра и да гарантира по-високи скорости и по-гладко возене. Автоматичните подводни криле могат да се отделят от главния корпус и да конвертират тримарана в нормален плавателен съд.

Fresnel-Hydrofoil-Trimaran-Margot-Krasojevic-2

Подводните криле, които са подобни на въздушните крила при самолетите, повдигат корпуса на лодката от водата, за да се намали триенето, и по този начин осигуряват по-високи скорости на плаване. Комбинацията от Френелови лещи и холографски филм концентрира слънчевата енергия и помага да електрозахранването на лодката при плаване. Триъгълно платно от нетъкан полиестер с винилово покритие е опънат по дължина на тримарана, а гъвкавите слънчеви панели, разположени в горната и долната част на повърхности, генерират допълнителната електроенергия.

Френеловите лещи и холографският филм фокусират светлината върху соларните клетки за по-голяма ефективност. Дори главната кабина е покрита с холографски филм, който действа като призматичен концентратор, канализиращ светлината ктм фотоволтаичния материал. Подводните криле са сгъваеми и разположени върху моно-корпуса, изтласквайки главния корпус нагоре над водата и намалявайки триенето с водата с до 80 процента.

Fresnel-Hydrofoil-Trimaran-Margot-Krasojevic-3 Fresnel-Hydrofoil-Trimaran-Margot-Krasojevic-4 Fresnel-Hydrofoil-Trimaran-Margot-Krasojevic-6 Fresnel-Hydrofoil-Trimaran-Margot-Krasojevic-7

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*