Калифорния иска половината от енергията й да идва от чисти източници до 2030 г.

Edmund_G_Brown_JrГубернаторът на Калифорния Джери Браун разкри, че планира да използва безпрецедентния си четвърти мандат, за да въведе някои от най-амбициозните политики за чиста енергия на планетата. Той заяви, че планът е щатът да добива половината от своята електроенергия от възобновяеми енергийни източници и то не по-късно от 2030 г.

Във встъпителната си реч Браун обеща действия за стимулиране на инвестициите във възобновяема енергия, удвояване на енергийната ефективност на съществуващите сгради, ограничаване на употребата на горива за пътния транспорт с до 50 на сто и въвеждане на по-чисти горива за отопление.

Предвиждам широк спектър от инициативи: повече разпределени мощности, увеличаване на соларните покриви, микромрежи, пазар на енергийния дисбаланс, акумулаторни системи за съхранение, пълно интегриране на информационните технологии и електроразпределението, милиони електрически и нисковъглеродни превозни средства,“ зяави Браун.

Той добави, че постигането на новите цели ще изисква „широкомащабна мисъл и въображение, съчетани с прагматична предпазливост“.

Новата стратегия обещава допълнително да укрепи позицията на Калифорния като един от водещите региони на чистите технологии в света. Очаква се това да даде стимул за развитие на множество стартиращи технологични фирми и инвеститори, каквито започнаха да се роят около Силиконовата долина през последните години.

В същото време новите планове са в унисон с досегашните цели, а именно – намаляване на емисиите до нивата от 1990 г. в срок до 2020 г. и дял от една треба на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс пак в същия срок.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*