Пакистан здраво се вкопчва в слънчевата енергия

solar-cells-100442_640

На фона на влошаващата се енергийна криза в страната Пакистан все решение да одобри инсталирането на соларни ситеми за свързване в електропреносната мрежа, добиването на соларна енергия, покривните соларни системи и ипотечното финансиране за домашни соларни панели. Крайнате цел е ясниа: стимулиране на развитието на чистата енергия в страната.

Правителството също така „промени курса“ и се елиминира митата, наложени за вноса на соларни системи за 2014-2015 в размер на 32.5%. Обратът има за цел да доведе до намаляване на цената на инсталирането на слънчеви панели.

Одобрението бе дадено и за измервателните системи, които позволяват на слънчевите панели да продават енергията, която произвеждат, към националната мрежа. Това е голям пробив, който може да стимулира използването на слънчева енергия, и да помогне на правителството на Пакистан да намали недостига на електроенергия в дългосрочен план, каза Асяд Имтиаз Али, главният изпълнителен директор на Борда за развитие на алтернативната енергия – обществена организация.

„Инициативата ще помогне за увеличаването на търсенето на слънчева енергия в Пакистан и и ние се надяваме увеличеното търсене да доведе до достатъчно понижаване на цената на соларната техника“.

Али поясни, че правителството е решило да намали наскоро наложените мита върху вноса на слънчеви панели след натиск от страна на бизнеса, обществеността и медиите. Сега „потребителите вече ще могат да инсталират на покрива си слънчеви системи и да продават допълнителната енергия на националната мрежа“, каза още Али.

В момента селските райони на Пакистан страдат от прекъсвания на електрозахранването от по 11 часа на ден. Градските райони страдат от по осем часа ежедневен режим на тока. Общият недостиг на мощност се изчислява на около 6000 мегавата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*