Лоши новини за Дядо Коледа: елените намаляват заради промените в климата

reindeer-3192_640

Ново проучване установи, че популацията от елени намалява, което се дължи отчасти на изменението на климата. Това е лоша новина не само за Дядо Коледа, но и за всички нас, тъй като пашата на северните елени действително спомага за поддържане на климата на Земята в равновесие. По-малко северни елени по света ще значи ускорено глобално затопляне. Проучването, публикувано този месец в „Журнал за опазване на природата“, документира намаляването на елените в Китай – с над 25% от 1970 г. насам.

Проблемът обаче далеч не е само за Китай: елените из цяла Аляска, Русия и Канада намаляват също. Джеф Флокен от Международния фонд за дивата природа изчислява, че в световен мащаб популацията е намаляла с до 60% от историческите пикове.

Защо се сличва това? Инбридинг, бракониерство, хищничество и туризъм – ето четири основни причини. Изменението на климата е петата. Затоплянето води до влошаване на състоянието на почвата и ерозия, загуба на оригиналните и влажни зони, където елените обичат да се разхождат. При по-малко земи за бродене елените трябва да изминават големи разстояния, за да намерят достъпна храна. В резултат на това те страдат от недохранване и глад, от което пък страда и възпроизвеждането им.

Лоша е тази новина за Дядо Коледа и неговите служители, без съмнение. Други изследвания показват, че новината става все по-лоша. По-малко северни елени означава по-малко интензивна паша из арктическата тундра, което пък води до повече растеж на храсти и дървета. Храстите и дърветата поглъщат повече топлина, отколкото ниските растения. А повече топлинна абсорбция от своя страна води до повече затопляне. Също така по-малкото паша из тундрата позволява на инвазивните видове да се развиват необезпокоявано.

Какво може да се направи? Като за начало изследователите предлагат елените да се впишат на по-преден план в Червената книга на застрашените видове на Световния съюз за опазване на природата. В момента елените се водят вид, който буди „най-малко безпокойство“, което се основава на оценка на 2008. Добра идея е и създаването на природни резервати в рамките на традиционните местообитания на елените, за да се защитят тези зони от нашествието на туристи, бракониери, промишленост.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*