Дубай приканва бизнес и граждани да се включат в „Деня без коли“

Ден без коли“ в Дубай е инициатива на местната община, която приканва фирмите и гражданите да вземат участие и в тазгодишния „Ден без коли“ на 4 февруари. Целта е постигането на по-ниски емисии на превозните средства и почитане на Националния ден на околната среда на Обединените арабски емирства.

Dubai-Car-Free-Day-660x439

Миналата година в кампанията са участвали 7000 служители от 65 държавни и частни организации. Има ли стимул, който да да подтикне повече хора да го сторят през тази година? Може би – шансът така да се спечели още един световен рекорд: за най-голяма планетарна инициативата за създаване на екологично съзнание с най-голям брой участници.

В своята покана общината е обърна към фирмите с призив: „Вашето участие ще намали въглеродния ни отпечатък“. Поканата призова участниците да се разходят пеша и да не карат коли – нещо, което е „до голяма степен непрактично“ предложение за всичките 4,1 милиона души, които живеят в Дубай.

За щастие емирството е инвестирало във впечатляваща система за масов транспорт. Неговият генерален план включва 262 мили метролинии (420 км), които трябва да работят до 2030 г., за да се срещне увеличено използване на обществения транспорт и градското разрастване.

В този град на контрастите, където някои полицейски коли са Lamborghini, а някои хора карат еко-велосипеди, понякога изглежда така, сякаш за всяка екологична стъпка напред се явяват три стъпки назад. Но въпреки ресурсоемки проекти като „Молът на света“ и звездно-архтитектурните безумия като Opus Tower на Заха Хадид, Дубай се справя с обществения транспорт доста „мускулесто“.

Според изявление на Аднан Ал Хамади, главен изпълнителен директор на Агенцията за железопътен и пътен транспорт, метрото в Дунай е транспортирало 33,3 милиона души през първото тримесечие на на 2013 г., което представлява значително увеличение в сравнение със същия период на предходната година. В допълнение към това агенцията е явъвела бързи автобусни линии, които действат като транспорт до и около основните метростанции. Самите станции са лесно достъпни за потребители със зрителни проблемии увреждания на мобилността, а в близост до тях има и място за прекачване на таксита или лични автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*