Педиатър-терапевт настоява всички преносими устройства да бъдат забранени за деца до 12-годишна възраст

Технологии за по-добър живот“ е нашият девиз, но понякога по-добрият живот означава по-малко технологии, по-“ниски“ технологии – или най-малкото по-умерено използване на такива.

Няма бъдеще за децата, които твърде много използват технологии – това са дълбоко обезпокоителни думите на Крис Роуан, педиатър-терапевт, който вярва, че децата в днешно време се отглеждат по твърде „не-устойчив начин“. Преносимите технологии като мобилни телефони, таблети и електронни игри са проникнали живота на децата до такава степен, че психологическите и физическите въздействия са много сериозни.

weapon-424772_640

Роуан се обръща към възрастните, по-специално родителите и учителите, да възприемат „радикална позиция“ срещу преносимите технологии и да ги забранят напълно, докато децата не навършат най-малко 12 години. В една отлична (и, без съмнение, много спорна) статия за Huffington Post тя цитира 10 причини защо това трябва да се направи веднага. Тук представяме списък с 4 от най-плашещите и убедителни аргументи.

Бързият растеж на мозъка

Мозъците на най-малките деца, кърмачетата, утрояват своя размер във възрастта между 0 и 2 години. Мозъкът продължава да расте бързо докъм 21-годишна възраст. Употребявато на технологиите води до намалено излагане на външните стимули на околната среда (околния реален свят), чиято роля е именно развитието на мозъка. Това де факто нарушава мозъчната дейност, резултат от което са дефицит на вниманието, когнитивни закъснения, неспособност за учене, повишена импулсивност и неспособност да се саморегулира, т.е. повече лоши настроения.

Психични заболявания

Шокиращо е да научим, че 1 от всеки 6 канадски деца има диагноза от сферата на психичните заболявания. За лечението им те се нуждаят от опасни психотропни медикаменти. Прекомерно излагане на въздействието на технологиите е свързано с депресия, тревожност, дефицит на вниманието, смущения в отношенията, биполярно разстройство, проблемно поведение.

Пристрастеност

Родителите са пристрастени към преносимите си устройства, което означава, че пренасочват вниманието си от децата си; когато това се случва, децата се привързват към своите устройства, което означава, че устройствата са всъщност заместват реалните отношения с родителите. Това се случва с много деца. Дали е истина? Едно от всеки 11 деца е действително пристрастено към технологиите, казва Роуан.

Агресия

Много възрастни са толкова свикнали с физическото и сексуалното насилие в медиите, че почти не го забелязват. Това ги прави неспособни да предадат благоразумните норми на своите деца. Голяма част от медийното съдържание, на което децата биват изложени, е крайно неподходяща за тях – а децата не могат да филтрират тези неща – до такава степен, че „САЩ са категоризирани медийното насилие като риск за общественото здраве поради причинно-следственото въздействие върху детската агресия“.

Е, повечето хора вероятно няма да се заслушат в казаното и да променят своите родителски навици, но аргументите на Роуан не са за подценяване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*