Нова технология за рециклиране на пластмаса работи без вода

Има причина тези три дейности да се рекламират именно в този ред: изнамали потреблението, използвай повторно, рециклирай (в английския това е известно като „Трите R – Reduce, Reuse, Recycle). За да намалим въздействието си върху околната среда рециклирането трябва да бъде последната стъпка, след като сме изчерпали другите два варианта.

plastic_recycling.jpg.662x0_q100_crop-scale

Да, без съмнение рециклирането е полезно нещо. Тя позволява материалите, които иначе биха били изхвърлени, да продължат да се използват, като се превърнат в нещо ново и полесно. Така се спестяват и средствата за добиване на нови материали. За съжаление обаче рециклирането е доста енергоемко и използва много вода. Обикновено пластмасата се промива с препарати и след това се смила на по-малки парчета или гранули. Тези парчета след това се изсушават, за да кристализират, което включва излагането има на топлина от 180 градуса Целзий и след това охлаждане – отново с вода.

Новият процес, разработен от Ak Inovex от Мексико, рециклира пластмасите с нулево потребление на вода. Процесът е в състояние да надроби пластмасата на пелети и без подлагането на материала на високи температури. Това означава, че технологията не само спестява вода, но използва половината от енергията, характерна за конвенционални методи за рециклиране.

Методът за рециклиране без вода е годен за преработката на повече от 90 на сто от всички видове пластмаси, включително стиропор, полистирол, PET и ABS. Тъй като това е по-прост метод, той изисква и по-малко пространство. На всичкото отгоре, според Ak Inovex, пелетите, произведени ппо този метод, са с по-високо качество.

Gizmag съобщава, че технологията използва специални стени, които „при контакт са в състояние да оформят пластмасата в желаната форма на пелети и след това охлаждат тези гранули“. Самата фирма вече има подадени заявки за патенти за трите различни технологии, които правят възможно всичко това.

Следващата стъпка ще е замяната на лугата за миене на пластмасите с био-препарати. Това ще направи процеса още по-безопасен и по-евтин. Компанията вече е партньор на ALINSA – компания, която специализира в разработването на екологично чисти продукти за почистване с помощта на биоразградими химикали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*