Потвърдено: 2014 е най-горещата година, регистрирана някога на Земята

dry-275960_640

Ако ненормалното време, масивните засушавания, пороищата и горските пожари по цял свят през миналото лято не са били достатъчно ясна индикация, ето го и потвърдено официално: 2014 година е най-горещата година в историята на планетата Земя. Според Discovery News, класирането е на Японската метеорологична агеция (JMA). Тя е една от четирите най-големи световни метео-организации, които водят регистър за глобалните температурни движения и рекорди. Тя е и първата, която публикува своите данни за годината, която измина. Средната температура през 2014 г. е била 1,1°F над средните за 20-ти век и 0,1°F над тази от 1998 г., досегашният рекордьор за най-гореща година на всички времена.

Discovery News съобщава също, че средните глобални температури постоянно се покачват от 1891 г. насам. Този период започва само около 50 години след индустриалната революция, когато хората преминават от използването на биогорива към горенето на въглища и други изкопаеми горива с цел производство на енергия. Изглежда, че планетата се сгорещява особено бързо през последните няколко десетилетия, тъй като всички 10 най-горещи години в историята са се случили от 1998 г. насам.

Това, което прави жегата през 2014 г. по-различна, е, че тя не е свързана с Ел Ниньо, какъвто беше случаят през 1998 г. Тогава „супер Ел Ниньо“ причини температурен скок в края си. Рекордната жега през 2014 г. Обаче е причинени от рекордни температури в някои части на Тихия океан. Това е най-горещата година в историята на места като Европа, Австралия и Калифорния.

Цифрите, изнесени от JMA, като цяло са в синхрон с останалите групи за наблюдение на климата – НАСА, Националната океанска и атмосферна администрация в САЩ, Центъра Хадли във Великобритания – всички те ще представят своите данни за знойната 2014 година през следващите няколко седмици.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*