Изследователи от Южна Корея разработиха нова и подобрена формула на перовскита

Изследователи от Южна Корея са разработили перовскитната смес, която разрешава текущите проблеми при изработката на слънчеви клетки от този материал, поради които до този момент тези соларни системи не бяха годни за продължителна употреба. Освен това новата формула увеличава тяхната най-висока ефективност до момента. Новината дойде от IEEE Spectrum.

Perovskite-233471
Перовскит от Магнет Коув, Арканзас, САЩ. размер 5 x 4.1 x 1.2 см. Снимка: CC BY-SA 3.0, Rob Lavinsky / iRocks.comhttp://www.mindat.org/photo-233471.html

Въпреки, че развитието на перовскитните соларни клетки до този момент е впечатляващо от гледна точка на постигането на все по-висока ефективност, технологията бе преследвана от постоянни проблеми, свързани с нестабилността на съединението. Това правеше невъзможна дългосрочната употреба на соларите клетки от перовскит.

IEEE Spectrum посочва, че макар перовскитните слънчеви клетки да предлагат „добри изходни мощности от евтини материали, които са сравнително лесни за изработка“, все пак технологията все още не е преодоляла някои проблеми.

Всъщност перовскитните клетки, произведени в изследователските лаборатории досега, са имали продължителност на живота между 12 на 18 месеца най-много. Ефективността на преобразуване на светлината варира силно – в зависимост от начина, по който се измерва, което пък говори за фундаменталната нестабилност способността на перовскитените клетки да улавят и конвертират светлината. Това прави материала труден за използване в панели. Соларните модули би трябвало да работят в продължение на много години.

Това изглежда е на път да се промени. Екипът от учени от Корейския институт за химико-технологични изследвания в Дежеон са измислили смел от метиламониев оловен бромид и формамидниев оловен йодид, която е постигнала рекордните 20,1% ефективност. Новината бе отвърдена в последните дни на миналата година от Американската Национална лаборатория за възобновяема енергия лаборатория (NREL).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*