Експерти предупреждават правителствата да се готвят за климатичните мигранти

Правителстватата трябва да планират по-добре и да се готвят за нарастващата миграция, провокирана от изменението на климата, обявиха експерти в четвъртък. Те се позоваха на данни, сочещи, че екстремните климатични и природни бедствия принуждават много повече хора да напуснат домовете си и да бягат – в сравнение с войните.

Прогнозите на водещи климатични учени за покачването на морското равнище, горещите вълни, наводненията и засушаванията, свързани с глобалното затопляне, сочат, че навярно тези явления ще задължат милиони хора да потърсят други, по-добри места за живеене. Някои може и никога да се върнат по своите земи.

Въпросът е политически чувствителен в момент, когато строгите икономически мерки икономии са в ущърб на щедростта на приемащите държави, а антиимигрантските настроения се увеличават в много страни, особено в Европа.

climate-change

Природните бедствия прогонват 3 до 10 пъти повече хора, отколкото всички конфликти и войни по света, взети заедно,“ каза Ян Егеланд, ръководител на норвежкия бежански съвет, който ръководи Центъра за наблюдение вътрешното разселване IDMC в Женева.

Данните на IDMC показват, че 22 милиона души са били изселени от домовете си заради екстремни събития през 2013 г., най-вече от тайфуна Хайян във Филипините – това е три пъти повече от броя прогонените заради конфликти.

В началото на 1970-те години общият брой на разселените заради бедствия хора е бил около 10 милиона. Екстремните събития включват също така и земетресения и цунами, които не са свързани с глобалното затопляне.

Все повече хора от нарастващото население на Земята живеят по-изложени на по-екстремни климатични условия,“ коментира Егеланд на пресконференция в Осло за миграцията и изменението на климата.

Чалока Беяни, специален докладчик на ООН по човешките права относно вътрешното разселване, коментира, правителствата трябва да засилят мерките за планиране за мигрантите. „В бъдеще ще е нужно повече да се планира миграцията на хора, които са жертва на чести опасности“, каза той.

Покачването на морското равнище с 19 см от 1900 г. насам е причинено от фактори, сред които са размразяването на ледниците от Андите до Алпите и на ледената покривка на Гренландия. Това води и до по-силни бури в много крайбрежни региони, според експертната група на ООН за климата. В същото време сценариите за по-нататъшното покачване на морското ниво говроят за 26-82 см повишаване до края на 21 век. „Не е нужно да чакаме един остров да потъне след около 50 години време и цялото му население да изчезне“, каза Беяни. „Ще трябва да бъде планирано движението и преместването на хората“.

Наред с бедствията изменението на климата ще принуждава хората да напускат домовете си и заради други фактори – най-вече недостига на храна и вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*