Еколози в отчаяна битка срещу проекта на Кристо „Над реката“

Christo-Over-The-River-9

Еколозите в САЩ са обединили усилията си за борба с един известен творец – художника Кристо. Наскоро федерален окръжен съд одобри неговия предложен проект „Над реката“, предзвиквайки гнева на еколозите от групата ROAR (“Парцали над река Арканзас“). Инсталацията на стойност 50 милиона щатски долара предвижда временното опъване на 9,5 км. полупрозрачни сребърни пана по протежение на 67,5-километров участък от река Арканзас в южния централен регион на Колорадо. Голяма част от тази зона попада в защитеното местообитание в Скалистите планини на едророги овце, соколи и плешиви орли.

Студенти по право от „Клиника по екологично право“ при Университета в Денвър подадоха граждански иск от името на ROAR. Студентите твърдят, че Бюрото на управление на земите, при одобряването на проекта „Над реката“ още през 2011 г. е нарушило както Федералния закон за управление на земите, така и националния закон за екологичните политики.

Christo-Over-The-River-8

ROAR възразява срещу възможните екологични щети, които могат да бъдат причинени по време на инсталационния процес, включват 9100 дупки, които ще бъдат изкопани от 3000 работници в период от 27 месеца. Изкопаването 9100 дупки с дълбочина до 10 метра не би било мого по-различно от сондирането на 9100 петролни кладенци, според професора по право от Денвърския университет Майкъл Харис.

В допълнение към екологичните щети, които ще бъдат нанесени от инсталацията „Над реката“, еко-групата е загрижен за въздействието от посещението на очакваните 400 000 туристи, които се предвижда да посетят мястото за период от две седмици!

Членовете на ROAR знаят от първа ръка несравнимите ценности на Арканзас и чувствителния каньон, който се явява дом на едророгите овце“, пише гупата. „Те по-добре от всеки друг знаят, че си струва да се борят дори срещу масивната бюрокрация … и известния художник, който не се интересува ни най-малко за това как проектът му ще нарани хората, дивата природа, земята и реката“.

Кристо от своя страна е оптимист. В изявление, публикувано на 5 януари, той пише: „Винаги съм бил уверен, че съдът ще потвърди действията на Службата по управлението на земите, тъй като прегледът на въздействието върху околната среда, проведено от службата, беше задълбочен и всеобхватен. Ние имаме още една жалба в щатския съд, която все още виси, … но днес направихме значителна крачка напред към реализирането на „Над реката“.

Първоначално планирайки проекта за август 2014 г., Кристо отложи проекта заради съдебните спорове.

Christo-Over-The-River-7 Christo-Over-The-River-4 Christo-Over-The-River-5 Christo-Over-The-River-6

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*