Toyota „отваря кода“ на 5680 патента за водородни горивни клетки

Когато Tesla взе решението да „отвори кода“ на всичките си патенти миналото лято, мнозина се надяваха, че това ще помогне да се промени сегашната обстановка в хай-тек света, където най-големите високотехнологични фирми трупат патенти и се съдят помежду си за това, създавайки сложна мрежа в стила на Студената война. Изглежда, че решението е имало значение: сега и Toyota реши да освободи съкровищницата си от патенти за водородни горивни клетки, като ги публикува под свободен лиценз.

Toyota_mirai_trimmed
Toyota Mirai, снимка: CC BY-SA 4.0, Mariodo

Toyota ще призове за безвъзмездно ползване на приблизително 5680 патента, свързани с водородни горивни клетки, поддържани в световен мащаб, включително за ключови технологии, разработени за новата Toyota Mirai (на снимката). В списъка са включени около 1970 патента, свързани със стековете горивни клетки, 290 патента, свързани с водородни резервоари под високо налягане, 3350, свързани със софтуерните системи за контрол на горивните клетки, и 70 патента, свързани с производството и предлагането на водород“.

Очевидно е, че не ще има голяма обществена стойност в откритото споделяне на нашата интелектуална собственист“, каза Боб Картър, старши вицепрезидент от американския офис на Toyota. „С премахването на традиционните корпоративни граници ние можем да ускорим „метаболизма“ на изследванията и да пристъпим към бъдещата мобилност по-бързо, по-ефективно и по-икономично. Наистина считам, че днешният ден бележи повратна точка в историята на автомобилостроенето“.

Независимо дали сте фен на колите с водородни горивни клетки (има много плюсове и минуси), цялостната идея за отваряне на патентите определено ще привлече голямо внимание. Истинската надпревара при зелените технологии не е с други зелени технологии, а със старите мастодонти. Tesla не се конкурира с електрическите автомобили на Nissan, например, а с милиардите бензинови и дизелови автомобили по света. Същото важи и за усилията на Toyota при горивните клетки. Дали пък не може Давидовците да се обединят срещу Голиатовците на изкопаемите горива?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*