Финландия се затопля по-бързо, отколкото останалата част на света

oulu-171445_640

Финландия се затопля бързо – доста по-бързо, отколкото учените някога са прогнозирали, и почти два пъти по-бързо от която и да е друга страна на Земята. Изводът е базиран на данните от новите изследвания на Университета на Източна Финландия и Финландското метеорологично общество. Изследователите са установили, че през последните 166 години средната месечна температура във Финландия се е увеличилa с два градуса по Целзий, докато температурите в останалата част на планетата са се увеличили само с 0,8 градуса по Целзий (средно).

Общо взето суб-арктическите страни всички се затоплят по-бързо, отколкото останалата част на света. Това не е изненадващо. Учените знаят, че темпът на затопляне на полюсите e по-бърз, отколкото в други райони на света. Фактът, че най-студените места на света са затоплят по-бързо, си има своето обяснение. Според ZME Science, ледените покривки играят роля на изолационен капак, който отразява слънчевото греене и поддържа водата отдолу студена. Резултатът е, че колкото повече лед се топи, толкова повече повърхност абсорбира топлината, вместо да я отразява обратно към космоса. Без леда някои части на океана абсорбират много повече топлина, отколкото преди. В резултат на това когато температурата на въздуха падне през есента и зимата, водата отделя топлина във въздуха, изменяйки температурата – за ужас на скиорите!

Има основание да се очаква, че температурите в северната част на Земята ще се покачват по-бързо от средното за света,“ коментира Ари Лаакзонен, професор в катедрата по приложна физика при Университета на Източна Финландия и съавтор на изследването, пред Scientific American. „Ала изследователите очакваха това да става със скорост, която е 50% по-голяма; оказа се, че температура на Финландия се увеличава с почти 100 процента по-бързо“.

За да определят скоростта на затопляне в периода 1847-2013, изследователите са използвали „усъвършенстван статистическо-времеви подход, за да разберат кои промени в температурата се дължат на естествената променливост и кои промени представляват дългосрочна тенденция“. Скоростта на затопляне, например, се е увеличила от 0,2°C на десетилетие до 0,4°C на десетилетие след 1960 година, „когато ….могат да се видят последиците от масивния енергиен бум след Втората световна война,“. Това на свой ред потвърждава, че затоплянето е „породено предимно от човека“.

Проучването е в синхрон с данните от института за космически изследвания Годард при НАСА. Изследователите от НАСА неотдавна откриха, че страните в северното полукълбо имат средно увеличение на температурата от 0.93°C, докато при географски ширини около и над 60 градуса на север имат средно нарастване на температурата с 1,8°С.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*