Глобалните соларни инвестиции са скочили с цели 175% през 2014 г.

photovoltaics

Слънчеватата енергия се очертава като една от най-добрите възможности да се отговори на нарастващото търсене на електроенергия, а също и стремежа за намаляване на емисиите, но дали се е превърнала добра възможност за генериране на възвръщаемост за инвеститорите – без колеблив финансов риск?

Отговорът изглежда е „да“, според Mercom Capital Group. Тя отчете 26,5 милиарда долара инвестиции в слънчеви проекти, добити от корпоративни източници на финансиране, през 2014 година.

Това е поразително увеличение от 175% спрямо 2013 г., когато Mercom отчете едва 9,6 милиарда щатски долара инвестиции. „Слънчевият сектор е извървял дълъг път от това да бъде възприеман като зона на спекулативни инвестиции с висок риск до привличането на инвеститори на база ниско-рискови атрактивни дивиденти“, каза Радж Прабху, шеф на Mercom.

Финансирането от фондове за рисков капитал остава с най-голям принос за скока на финансирането на соларния сектор. Разработчиците са обезпечили повече от 1,3 милиарда щатски долара в рамките на 85 сделки, което е най-високото ниво от 2011 г. насам.

Освен рисковия капитал принос за инвестиционното „лято“ в соларния бранш имат и публичните пазари, първичните публични предлагания, заемните сделки – все с рекордни цифри, добави Прабху.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*