Над 1000 носорога са убити през 2014 г. в Южна Африка

Това, което обещаваше да бъде трудна година за носорозите в Южна Африка излезе наистина трудна година. През юли броят на известните бракониерски инциденти възлизаше на 618. за съжаление и след това темпото на убийствата на носорози не се промени. В крайна сметка в средата на ноември статистиката възлизаше на 1 020, а броят за цялата 2014 г. Се очаква да надскочи 1200.

africa-86621_640

Цифрата надминава предишния рекорд, който беше отчетен през 2013 г. Тогава бяха избити 1 004 носорога. Новите данни бележат четирикратно увеличение в сравнение с 2010 г., когато бяха убити 333 носорога в Южна Африка. Можем да се запитаме реторично – дали бракониерите не печелят битката? Опитите за спасяване на този вид все повече заприличват на усилието да запушиш вулкан с длан. Времената са доста самотни за северния бял носорог, от който са останали само 5 индивида на Земята, а западният черен носорог е видян за последен път през 2006 г. и вече се смята за изчезнал…

Част от проблема идва от това, че роговете на носорозите са силно търсени във Виетнам, Китай и други части на азиатския континент. Използват се като съставка в традиционната медицина (а този рог се състои от кератин, т.е. от същото, от което и ноктите на хората). Пазарната цена на рог от носорог е по-висока от тази на златото и много наркотици (до до 65000 щатски долара за килограм). Това привлича много хора към търговията, особено люде от изключително бедни съседни страни като Мозамбик.

Проблем заради рогата си имат не само носорозите. Слоновете също са в беда. Окончателни данни за бракониерството на слонове в Африка през 2014 г. Все още няма, но еколозите смятат, че броят на животните, убити заради слоновата кост, вероятно надвишава броя на новородените слончета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*