Графенът може да направи революция при батериите

Графенът, първият двумерен кристал, познат на човека, може да се окаже ключът към по-мощни и по-дълготрайни батерии. Подобен по атомна структура на графита, който сме виждали в моливите, графенът има свойства, които не се намират в което и да е друго съединение. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, повече от един милион пъти по-тънък от човешкия косъм, а и е силно проводящ материал на молекулярно ниво. На всичкото отгоре той е в състояние да извлича водород от атмосферата. Това би могло да намали зависимостта ни от изкопаемите горива.

our electron-beam lithography

Изследователи от университета в Манчестър във Великобритания бяха първите, които успяха да изолират графен през 2004 година. Изследователският екип бе оглавен от Андрей Гейм и Костя Новоселов, които бяха удостоени с Нобелова награда за физика през 2010 г. за откритието си.

От първоначалното си откритие досега екипът изучава потенциалните приложения на графена, свързани с батериите. В последните си констатации изследователският екип вярва, че графенът представлява най-големият напредък в технологиите за батерии до момента. Заради своята супер-здравина и тънкостта си той може да бъде идеалният материал за използване за протон-провеждаща мембрана, която е от ключово значение за ефективността на технологията на горивните клетки. За това приложение графенът работи много по-добре в сравнение с други материали, така че може да произвежда по-ефективни и по-трайни батерии.

Графенът също така е в състояние да извлича на водород от въздуха, което може да се изоползва за произвеждането на енергия. Това е може би най-обещаващото свойство на този невероятен материал. Изследователите смятат, че графенът може да бъде поставен и да работи в мобилни електрически генератори, в които да извлича водород от въздуха, за да произвежда енергия, която иначе би се добивала от изкопаеми горива. Това би имало малко или направо нищожно негативно влияние върху околната среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*