Газовете на динозаврите може да са причинили праисторическо глобално затопляне

prehistoric-68074_640

Доста пъти е казвано, че днешните крави са „отговорни“ за производството на зашеметяващи количества от парниковия газ метан, който е основен двигател на промените в климата. Ала британски учени сега твърдят, че динозаврите с вегетарианската си храна може да са допринесли за праисторическото глобално затопляне по същия начин – чрез изпускането на газове. Д-р Дейв Уилкинсън от Университета в Ливърпул „Джон Муурс“ е ръководител на изследването, което бе публикувано в списание Current Biology. Той заяви пред изданието „The Telegraph“, че „всъщност нашите изчисления показват, че тези динозаври са могли да произвеждат повече метан, отколкото всички съвременни източници“.

Завроподите, които са бродили по планетата преди 150 милиона години, може да са освободили повече газ метан в атмосферата, отколкото всички съвременни източници в днешно време биха могли. Въпреки че метанът не остава в атмосферата толкова дълго, колкото въглеродния двуокси, той е 20 пъти по-ефективен при задържането на топлината в сравнение с CO2. “Един прост математически модел предполага, че микробите, които живеят у завроподите, може да са произвели достатъчно метан, че да е оказал въздействие върху мезозойския климат,“ коментира д-р Уилкинсън.

Изследователите сравнили завроподите със съвременната индустрия за млечни и говежди продукти. „“лобалните емисии на метан от средните завроподи, тежащи около 20 тона, ще да са били в размер на около 472 милиона тона на година“, заключва проучването. Този обем е приблизително равен на 500-те милиона тона метан годишно, които се бълват в атмосферата в днешно време. Преди индустриалната революция и преди бума на производството на говеждо месо природните емисиите на метан са били само 181 милиона тона годишно.

1 коментар

  1. …. е такава простотия не очаквах да видя тук …

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*