Мрежовите батерии за вятърна и слънчева енергия вече намират първите си клиенти

aquionx299Няколко нови вида батерии, всеки от които може да съхранява ВЕИ-енергия по разходно-ефективен начин, най-накрая бяха включени в електропреносните мрежи през последните седмици. Мрежовите батерии – или комунални батерии – носят обещанието да намалят разходите за енергия от възобновяеми източници, елиминирайки проблема с непостоянството на тези възобновяеми източници.

В сряда Aquion Energy от Питсбърг, която разработва един от тези нови видове батерии, обяви, че технологията ще позволи на една малка електропреносната мрежа в Хавай да работи денонощно само със слънчева енергия.

Конвенционалните батерии биха били твърде скъпи или ненадеждни за използване за съхранение на енергия в комунален мащаб. Новите мрежови батерии, които започнаха да се включват в последно време, се изработват чрез производствени процеси, които не само се отличават с по-ниски разходи, но също така са способнии да работят десетилетия наред.

Подобни проекти за мрежови батерии вече се изпитват в Калифорния, което става възможно благодарение на нови регулации, отварящи вратите за преход към възобновяемите енергийни източници. Миналия месец Ambri, новостартираща фирма от Кеймбридж, Масачузетс, която прави батерии от разтопен метал, обяви, че ще свърже свои батерии към мрежата за първи път по-късно тази година – в поредица от пилотни проекти в Масачузетс, Ню Йорк, Хавай и Аляска.

Новите технологии за батерии от комунален клас при всички положения все още не са по-евтини, отколкото инсталациите за природен газ – съвременната технология на резервиране на захранването от възобновяеми източници. Това е до голяма степен така, защото батериите се произвеждат в твърде малки обеми.

Но Aquion и Ambri са се насочили специализирани пазари. Цените на електроенергията са особено високи в Хавай, което прави батериите за съхранение на вятърната и слънчевата енергия доста по икономически изгодни. Микро-гридът в Хавай ще служи като резерва за 176-киловатов слънчев масив, който е достатъчно голям, за да захранва над 40 средни домове. Системата ще съхранява 1000 киловатчаса електроенергия. Фабриката на Aquion пък обещава, че може да реализира до 200 такива проекта годишно.

Пилотните проекти на Ambri се прицелват в малко по-различна ситуация, при които важно е намалявамето на върховото натоварване на електрическата мрежа. Ако клиентите могат да съхраняват известно количество електроенергия при себе си, те биха могли да намалят потреблението си на ток от мрежата в критичните моменти. А на някои мета това значи драстично намаляване и на разходите за енергия.

Един от пилотни проекти на Ambri може да помогне и за решаването на един голям проблем в Ню Йорк Сити, където далекопроводите, доставящи енергия в града, понякога са натоварени до предела си. Батериите в този случай биха могли да понижат натоварването им и да намалят необходимостта от изграждане на нови трасета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*