Индонезия се кани да впрегне енергията на вулканите си

Докато Европа се възстановява от стреса, хаоса и загубите след изригването на вулкана Ейяфятлайокудл в Исландия, индонезийците, богати на вулкани, са решили да превърнат дефекта в ефект.

Индонезия стартира амбициозен план за впрегне енергията на своите вулкани и да се превърне в световен лидер по използване на геотермална енергия, като в същото време намали вредните си емисии радикално.

Разпиляният архипелаг от 17 000 острова има стотици вулкани, като различни оценки сочат, че точно там са съсредоточени около 40 процента от световната геотермална енергия. За момента обаче само малка частица от този потенциал е впрегнат в нещо полезно за хората. Затова правителството е решило да потърси помощта на частни инвеститори, Световната банка и партньори като Япония и САЩ, за да използва по-пълноценно мощта, скрита в недрата на земята.

Целта на правителството е да добави 4000 мегавата геотермален капацитет към съществуващите вече 1189 мегавата. Това трябва да стане до 2014 г. Планът е наистина много амбициозен и предизвикателен, смятат в индонезийската геотермална асоциация.

Голямата пречка, естествено, е финансирането. Една геотермална електроцентрала струва два пъти по-скъпо от такава на въглища, каквито се използват в момента в Индонезия. Веднъж пусната обаче, такава електроцентрала осигурява безгранично използване на вулканичната жега и превръщането й в електричество с много по-малко усилия и почти никакви вредни емисии. Точно това трябва да изплати инвестицията, надява се местното правителство.

Около 12 милиарда щатски долара ще са нужни за изграждането на дефинирания капацитет от 4000 мегавата, пресметнали са индонезийците. За момента са налице само 400 милиона, осигурени под формата на заеми от Световната банка и Азиатската банка за развитие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*