След 26 труса димящото дуло на фракинга гръмна в Тексас

След 11 земетресения в последните няколко дни, едно от които с магнитуд 3.6, треморът на земята под Ървинг в Тексас може би сбъдва най-големия кошмар на фракинга. 

fracking

Голямо чудовище шава под повърхността на Тексас, под пясъка и каубойски кости. Този звяр е решил да се разшава след 15 000 000 години дрямка. Клатенето на земята под Ървинг се измерва в най-малко 10 земетресения за два дни и общ брой на трусовете от 26 във времето от октомври насам. Над 100 труса са били регистрирани в района на Северен Тексас от 2008 г. Насам – забележително покачване в сравнение с едно-едиинствено земетресение в предходната година.

Разломната зона Балконес разделя щата наполовина. Там има не просто огромно количество хора на повърхността на земята, но и хиляди фракинг кладенци, впили се в земята, изпомпващи милиони литри вода надолу с единственото намерение да разбият това, което лежи под повърхността на земята.

Самият Ървинг има повече от 2000 такива кладенеца, както и около 216 000 „инжекционни отвори“, отговорни за изхвърлянето на отпадъчните води – вторичен продукт фракинга. Разположени на хиляди метри под земята, тези кладенци притежават милиони литри химически заразена вода. А науката е доказала, че налягането и течностите в комбинация са много добър лубрикант. За разломите например. Може би точно това се случва сега в Далас и Ървинг. Те лежат над шистовата формация Барнет. Това е най-голямото наземно газово находище в Тексас с около 40 трилиона кубически фута природен газ, който само чака да бъде изсмукан от земята, за да задвижва джиповете на местните жители. Ала сега те откриват, че цялото това дупчене и ръчкане в земята си има своите последици.

Естествено, че има и други места, където фракингът прави същото. Вече е добре известно, че дупченето на скалата и помпането с флуиди може да предизвика земетресения. Знае се и, че тези трусове рядко се усещат от хората. Но дали не са налице признаци на промяна? Възможно ли е плахото треперене на земята да отстъпи място на мащабно и опустошително земетресение?

Простият отговор изглежда е „да“. Проучванията показват, че магнитудът на активността може да бъде свързано с това колко дълго е използван един кладенец за отпадъчни води, което значи, че колкото повече отровена вода бълваме в застаряващите кладенци, толкова по-голям е потенциалът за сериозен инцидент.

С течение на времето, с развитиетона инжекционната дейност, сеизмичната заплаха се увеличава със съизмерима величина,“ казва Арт МакКар от Американската геоложка служба USGS.

Трусът от 3,6 по Рихтер, усетен наскоро от жителите на Тексас, е най-силният в района от 1970-те години насам. Това не звучи успокояващо, нали? И макар чеземетресене от 3,6 изглежда относително слабо за някои, то е „подпалило“ телефонните линии на местния телефон за спешни обаждания 911.

Дейностите, които са предизвикали усетените земетресения в някои геоложки среди, са включвали напомпване на вода зад язовири, инжектиране на течности в земната кора, извличане на течности или газ, отстраняване на скали при мино-добивни дейности“.

По ирония на съдбата всичко това се случва почти непосредствено под глобалната централа на Exxon-Mobile, която се намира в Ървинг. Изпълнителният директор на компанията Рекс Тилерсон заведе съдебно дело миналата година, за да попречи водна кула, използвана за процеса на фракинг, да бъде построена в близост до неговото 83-акрово ранчо за коне в крайградския район на Далас.

От други точки на света като например Франция и България можем да се поусмихнем на това и да си вземем поуките. Но на онези хора в Тексас никак не им е смешно.

3 коментара

  1. Естествено кухините в земната кора които остават след милиардите тонове газ изнесен от Русия са добри и не предизвикват земетресения. Само в американските са лоши.

  2. Дори фракинга да не е основната причина, докато се подава вода под голямо налягане, така че да напука скалите, има увеличена вероятност от сеизмична активност.
    Но пък от друга страна, като плочите станат на пясък (или поне на значително по-малки парчета) сеизмичната активност ще намалее. За справка може да проверите, защо атомните централи се предпочита да се строят върху блата.

  3. На Зелените може да се верва точно толкова, колкото и на Червените – в България например и едните и другите са руски шпиони…
    Този материал не струва и материалът, на който е написан, докато ну намери НЕЗАВИСИМО ПОТВЪРЖДЕНИЕ.
    Иначе всички помним манипулирания филм за „горящата вода“, и как Зелените малоумници изпадаха в телешки възторг

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*