Прогноза 2015: нови соларни клетки и защитени океани

sea-84629_640

Нови, евтини соларни клетки, глобално споразумение за климата и защитени океани – това са част от прогнозите на авторитетното европейско научно списание Horizon за настоящата година.

Horizon запита редица изследователи, които преди това са писали за списанието доклади за своите прогнози и научни разработки. Въпросът бе кои тенденции могат да имат значително въздействие през 2015 г.

Наред с някои чисто технологични прогнози като нови видове компютърни мрежи, по-добри симулации и др., те отличиха три същетвени прогнози в областта на екологията.

Нови соларни клетки

120x120xNPlumere_0.jpg.pagespeed.ic.szP3ZDf_3mД-р Никола Плюмер от Рурския университет Бухум в Германия, който е разработил изкуствени листа, способно да фотосинтезират по-бързо от естествените, се надява, че ще бъдат създадени нови соларни клетки, използващи тази технология. „В близко бъдеще ние се надяваме да видим на бял сват високоефективни електрически контакти на фотосинтезираните протеини в изкуствени устройства,“ казва той. „Такова постижение ще подпомогне реализацията на нов тип слънчеви клетки с потенциално изключително ниски разходи за производство и по този начин ще демократизира широкото им използване на места, които са неподходящи за текущата фотоволтаична технология.“

Защитени океани

120x120xCousteau_0.jpg.pagespeed.ic.46cUACgA45Пиер-Ив Кусто, морският природозащитник, главен изпълнителен директор на Кусто Дайвърс и син на световно известния морски природозащитник Жак Кусто, се надява, че светът достигне целите на Конвенцията за биологичното разнообразие (1992) за постигане на 10% ефективно защитени и добре управлява морски защитени зони. „Ние работим с пет години закъснение от този важен момент и едва 5% от океаните ни са защитени днес,“ каза той. „Рибарството се сриват, океаните са все по-киселинни, замърсявания от различни видове унищожават морския живот, застрашават продоволствената сигурност и биоразнообразието. Постигането на 10% защитени океани няма да реши всички проблеми на океана, но се надявам да осигури достатъчна устойчивост за морските екосистеми, за да могат да издържат на антропогенни натиск и да се предотврати задаващата се екологична и социална катастрофа“.

Споразумение за климата

120x120xvon_hobe_039_0.jpg.pagespeed.ic.fyGc3ApH6EД-р Марк фон Хобе, координатор на финансирания от ЕС проект RCONCILE, който допринесе за откриването на дупката в озоновия слой над Арктика през 2011 г., заяви: „Системата на климата е безкрайно сложна и ние все още сме далеч от разбирането за неговите процеси и взаимовръзки. Независимо от това новата междуправителствената експертна група по изменение на климата даде да се разбере, че две неща се знаят със сигурност: глобалното затопляне е предизвикано от човека – и то ще продължи. Следователно пробивът, който е необходим и ще доведе до реална промяна, не е научен: ние трябва да започнем да намаляваме емисиите на парникови газове веднага. Срещата на върха на ООН за климата в Париж през дава още една възможност за постигане на международно споразумение по този въпрос“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*