Дават до 1000 евро за малки граждански еко-проекти

20 награди от по 1000 евро ще бъдат предоставени за изпълнението на зелени граждански микро-проекти. Търсят се идеи, които са в обществена полза и правят света ни по-добро място за живеене. В конкурса могат да участват отделни граждани, неформални граждански групи и граждански организации. Достатъчно е да разпишат идеята и да кандидатстват до 10 февруари.

environmental-protection-326923_640

Микро грантове за граждански зелени идеи

Имате идея за зелен проект, който ще промени към по-добро света, в който живеем или поне едно малко, но важно за вас и хората около вас, кътче от него?

Освен това, за изпълнението на идеята ви трябват немного средства, защото вие сами или заедно със съмишленици сте мотивирани да го изпълните с много ентусиазъм и доброволни усилия?

Само че парите не растат по дърветата, а финансиране за такъв малък проект или няма, или трябва да се отсече една гора за хартия за всички документи при кандидатстване и отчитане на резултатите.

Тук на помощ идва “За Земята”, като предоставя 20 микро гранта до 1000 евро за осъществяване на смели граждански зелени идеи.

Кой може да участва?

Граждани, неформални граждански групи и НПО;

Не могат да участват щатни служители на “За Земята” и свързани с тях лица.

Какви са изискванията към проектите?

Можете да подавате всякакви идеи за еко проекти – няма ограничения, свободни сте да ни впечатлите. Идеята ви трябва да бъде в обществена полза.

Проектните предложения се представят в рамките на 3 страници (1800 символа на страница без интервалите). Не повече от 50% от средствата могат да се използват за покриване на разходи за човешки ресурси, което се отчита с граждански договори към “За Земята”. Проектните идеи (или завършен етап от по-голям проект) трябва да могат да бъдат изпълнени в рамките на бюджета и в срок. Кандидатите могат да подават проекти за по-малко от 1000 евро. В случай на проекти, които изискват повече средства, е необходимо да потърсите външно финансиране и да можете да убедите журито, че идеята ще бъде завършена успешно.

Как и до кога трябва да бъдат подадени идеите и какво се случва след това?

Попълнен формуляр с разписана идея и ориентировъчен бюджет се изпращат по електронна поща на сдружението (konkurs[at]zazemiata.org) до 10 февруари 2015 г.

След оценка на идеите от специализирано жури, предствител(и) на избраните проекто-предложения ще бъдат поканени на интервюта на 21/22 февруари в София или по скайп. Очакваме наградените проекти да бъдат оповестени до три дни след края на интервютата.

За Земята” си запазва правото да промени датите, да удължи срока за кандидатстване при липса на идеи или при отсъствие на качествени предложения, или да проведе продължение на конкурса.

Как се оценяват проектите?

Ще имаме жури от трима членове – експерти в различни области от сферата на управление на проекти и устойчиво развитие. Те ще прегледат най-добрите предложения и ще поканят до 40 участници на интервю – на живо или по скайп. При този етап шансът за успех на поканените е около 50:50. Имаме за цел минимум 50% от проектите да бъдат извън София, за да стимулираме развитието на регионален капацитет. Следва подписване на договори със спечелилите кандидати.

До кога трябва да бъдат изпълнени?

В рамките на 8 месеца, считано от 28 февруари 2015 г. Всички средства трябва да бъдат използвани и отчетени до 29 октомври 2015 г., която е крайната дата за реализиране на дейности по проектите. За Земята ще бъде с вас и ще ви помага с менторство и идеи за още по-ефективно и зелено осъществяване на вашата идея.

Отчитане

Средствата от наградния фонд се изплащат срещу фактури, транспортни документи и граждански договори. Подписват се декларации за получените материални активи по време на изпълнението на проекта. Всичко е максимално опростено, за да ви оставим да изпълните идеята си, без да се удавите в бюрокрация.

Нашата цел с този конкурс?

Развитие на капацитет у гражданите да структурират и реализират проектни идеи.

Искаме да докажем ползата от схеми за микро грантове по линия на националните и общински бюджети и еврофондовете, за да ги има занапред, да са достъпни за повече ентусиасти, лесни за кандидатстване и отчитане.

И накрая (но всъщност, начело в списъка ни) – да покажем, че заедно можем да направим света по-добро място за живеене, където хората се чувстват по-щастливи и удовлетворени, като участват творчески и активно в реализирането на добри обществено-полезни идеи. За тази промяна е нужно много малко.

Подсказка

(Насоки за писане на добър проект)

Помислете добре какво можете реалистично да изпълните с бюджет от 1000 евро и в посочения срок. В проектното си предложение трябва да ни убедите, че имате идея как ще похарчите средствата, за да постигнете желания резултат. Журито няма да ви награди за красива, но нереалистична или мегаломанска идея, която дори няма най-простичък бюджет.

Идеята трябва да е разбираема – все пак организаторите и хората в журито сме най-обикновени хора. Почти няма как да наградим проекти, които ще добиват ток от въздуха по тайнствена технология, нито пък обещание за изобретяване на перпетуум-мобиле.

Да не е “грийн уошинг” – идеята ви трябва да носи реална промяна към по-добро, а не да предлага фалшиви еко-решения. Няма как да наградим машина за ситно надробяване на пластмаси и влагането им в олекотен бетон.

Да не е в частна полза – няма да ви купим слънчев колектор за лични нужди, колкото и да е еко това. Но ако все пак искате да изградите слънчева система у дома с евтини и достъпни материали, която ще бъде отворена за посещения с цел да се убедят хората в ползите от възобновяемата енергия, тогава се допускат някои изключения.

Внимавайте с разрешителни и лицензионни режими! Ако проектът ви трябва да мине на съгласуване през общината, моля, проверете какъв е пътят за това и колко време ще ви отнеме, преди да подадете проекта си.

16 коментара

 1. Има рекорден брой участници( между които и аз). 354 проекта! Успех на всички и нека най-добрите и зелени спечелят!

 2. Поредната измама. Пак ще раздадат пари на свои хора или ще крадат идеи.
  Не забравяйте, че парите се печатат без покритие !
  Добро от Матрицата няма да видите – тя не е създадена за добро, а за робство.

 3. СЪЗДАВАНЕ ПЛОЩАДКИ ЗА КОМПОСТИРАНЕ В КВАРТАЛНИ ПАРКОВЕ. ВСЕКИ СЪЗНАТЕЛЕН ГРАЖДАНИН МОЖЕ ДА ИЗХВЪРЛЯ ОРГАНИЧНИТЕ СИ ОТПАДЪЦИ ТАМ, А СЛЕД 1 ГОДИНА – ПОЛЗВАНЕ КОМПОСТА ЗА НУЖДИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ

 4. Здравейте! Подкрепям от все сърце идеята за такива инициативи и ще се опитам да участвам и дам своят принос съгласно формулираните цели, но така и не разбрах (включително от дискусията по-горе) как точно ще се финансират проектите? Тоест – наистина ли ще трябва да се самофинасират и после ще се възстановяват (или както „благозвучно“ и некомпетентно се изразяват повечето журналисти, политици и граждани – „реимбурсват“..) тези изразходвани средства и суми? Благодаря за отговора предварително!

 5. “Arbiter Mundi” такива неадекватни и ненужни мнения ги пази за себе си, или ги споделяй с баба си. Идеята е повече от страхотна, дано има все повече и повече такива финансирания, а не милиарди и милиони които отиват в незнайни сметки……

 6. Нали идеята ви е да финансирате проект,а до колкото се разбира в описанието по-надолу е, че ние се финансираме и вие ни превеждате после сумите, което не е финансиране на проект ,а само-финансиране с възвращаемост. Как очаквате хора или организации да се справят с това като те точно на това разчитат “ да бъдат финансирани“ за да реализират проект-идея. Въпроса е как ще преодолеете този проблем???

 7. „Arbiter Mundi“ измисли нещо не толкова банално и го финансирай. После посни резултата, тогава бих те приел на сериозно 😉

 8. Банална простотия….за по добър свят!! Я се събудете!!

 9. Средствата ще се изплащат с/у фактури, транспортни документи и договори.Означава, че трябва да имаме пари, да закупим материалите, да ги транспортираме, с една дума да свършим работата и тогава ще платят.Ами ако нямаме средства, заем ли да вземаме.Нещо авансово трябва да има, за да е спокоен човек като започне да работи.

 10. Информацията е непълна. Къде са въпросните формуляри? На страницата на „За земята“ няма следа от подобен конкурс!

 11. Не мога да намеря формуляра, търся го на страницата на „За земята“ , уви .
  Някой да помогне ?

 12. Много хартия ще се изхаби, това е сигурно! Любопитна съм за резултатите!

 13. Страхотно! Ще се опитам да заслужа финансиране.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*