Столицата на Айова ще съди съседни градове заради замърсяването с торове

Столицата на Айова проучва възможността за нови мерки за органичаване на торовото съдържание, което замърсява града заради ферми в съседните градове посредством двете реки, които снабдяват града с питейна вода. ВиК службата на Де Мойн планира да съди три града в околостта – заради високи нива на нитрати в реките Ракуун и Де Мойн. Високите нива на нитрати са резултат от изкуствените торове, използвани в местните ферми, които до този момент си остават нерегулирани. Опасенията са, че торовете повишават нитратите във водата, което е риск за здравето – особено за децата на възраст под 6 месеца. Когато към това се добави и фактът, че работата на Де Мойн по филтриране на водата коства 900 000 долара годишно (данните са за 2013 г.), то налице е реален проблем за града.

800px-Des_Moines_River_in_Des_Moines
Западният бряг на река Де Мойн през центъра на града. Снимка: CC-BY-SA 3.0 Billwhittaker

(Ние) виждаме водоснабдяването в директен риск заради високите концентрации на нитрати“, азяви Бил Стоу, генерален мениджър на Des Moines Water Works. Той обясни по радиото миналата седмица, че нитратите попадат в реките, след като се процеждат от почвата под околните царевични ферми в мрежа от подземни дренажни тръби. Областните власти често управляват такива тръбни мрежи и Де Мойн. Затова местната управа в Де Мойн ще пристъпи към съдебни действия, изхождайки от теорията, че местните власти на съседните градове могат да бъдат държани отговорни замърсяването, внасяно от тръбите, които управляват, в двете големи реки.

Когато те изграждат тези изкуствени дренажни системи, които вземат замърсената вода и я вливат в река Ракуун, те имат отговорност към нас и другите потребители надолу по веригата“, каза Стоу. „Ние трябва да определим конкретните стъпки, които те трябва да предприемат. Ако не са готови да го направят, ще се видим във федералния съд“.

Местният фермер Дан Ханрахан е част от локална комисия, която прави преглед на усилията за намаляване на замърсяването на водите. Той смята, че има финансови фондове на щатските и федералните власти, от които се плаща на земеделските производители за намаляване на замърсяването. Тези бонуси са толкова популярни, според Ханрахан, че има двегодишен списъка на чакащите за одобрение. Фермерът добавя, че кооперативните и доброволните усилия от страна на земеделските производители биха постигнали много повече, отколкото въпросните съдебни спорове, за които се говори в столицата на Айова.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*