Плаваща соларна ферма „плувна“ и в Индия

Индийският производител на соларни модули Vikram Solar успешно завърши монтажа и свързването на мрежата на първата плаваща фотоволтаична инсталация в страната.

Научно-изследователският проект е разработен в сътрудничество с колежа за възобновяема енергия Арка в Калкута с цел да се създаде слънчева PV система, подходяща за инсталиране във всякакъв вид водни обекти.

solar-uk

Инсталацията е проектирана за минималко производство на електроенергия от порядъка на 14 MWh / годишно от модулите, изработени отфибростъкло. Системата е надеждно закрепена към езерното дъно. Фирмата-инсталатор потвърди, че инсталацията е проектирана да издържи 25 години и е свързана с мрежата чрез подводен кабел.

Проектът подчертава сериозните ни постижения и усилия да направим слънчевата енергия достъпна навсякъде и за всички по света – дори и в най-отдалечените и най-трудни места като водата“, каза ръководителят бизнес-развитие на компанията Мигел Монсалве.

Според Гон Чаудхури, бивш ръководител на Западно-бенгалската агенция за развитие на възобновяема енергия (WBREDA), проектът вече е привлякъл много сериозен интерес от страна и на министри, и на инженери. „Екип от експерти идва от Лакшадвеп, за да разгледа системата, тъй като подобен проект ще бъде предприет и там“, каза Чаудхури. „за изграждането на такава електроцентрала обикновено е нужна земя, но плаващите соларни панели не изискват никаква земя, тъй като те плават на вода“.

Япония, която е пионер при плаващите слънчеви фотоволтаични проекти заради острия недостиг на земя, има водеща роля в тази област. През 2013 г. френската EPC Ciel et Terre инсталира плаваща 1.2 MW електроцентрала в Окегава, а сега компанията планира и 13.4 MW плаващ PV проект за язовира Ямакура. Друга плаваща PV инсталация с 50 000 модула на Kyocera наскоро започна да се строи и се прочу като най-голямата от този вид до момента. Тя ще заработи през 2016 г.

Въпреки ентусиазма на инсталаторите при изграждането на плаващи соларни електроцентрали все още остава неясен въпросът за въздействието на тези системи врху водните обитатели, които остават в сянката на соларните панели. Еколозите са на мнение, че спирането на слънчевия поток, който иначе огрява дълбините на езерата, не може да не повлияе на екосистемите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*