Възможно ли е вулканичните изригвания да забавят глобалното затопляне?

Вече е известно, че масивните вулканични изригвания, които бълват огромни количества пепел и газове високо в атмосферата, могат да блокират слънчевата радиация да имат драматичен охлаждащ ефект върху Земята. Учените смятат, че експлозията на индонезийския Маунт Тамбора през 1815 г., например, най-вероятно е причинил тежко застудяване през 1816 г., което в историята е станало известно като „1800 и студ до смърт“ или „годината без лято“.

japan-232824_640

Но наскоро публикувано проучване от Масачузетския технологичен институт показва, че някои относително малки вулканични изригвания могат да изиграят смекчаваща роля върху изменението на климата заради парниковите газове, забавяйки наполовина темповете на глобалното затопляне. В действителност, според учените, ефектът от такава вулканична активност може да помогне да се обясни защо темпото на затопляне е намаляло през последните години и не съответства на нивото, предсказано на база на количеството въглероден двуокис в атмосферата.

Докладът, публикуван в списание „Geophysical Review Letters“, е фокусиран върху ефекта на аерозолните частици, които се изпомпват в атмосферата от вулканите. Учените са използвали балони, лазерен радар и наземни измервания за изчисляване на въздействието.

Учените са открили, че около десетина скромни по размери изригвания в цял свят в рамките на последните 15 години може да са намалили ефекта на затопляне от емисиите на парникови газове с около 0,005 до 0,12 градуса по Целзий. За приблизително същия период от време скоростта на глобалното затопляне се е забавила.

Вулканични изригвания бълват серен диоксид, който в атмосферата образува малки капчици сярна киселина. Тези чстици са известни още като вулканични аерозоли, които могат да блокират слънчевата светлина.

Макар че и предишни са отчитали този ефект на малките вулканични изригвания, новото изследване установява, че ефектът е по-голям, отколкото се смяташе досега.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*